Lutka u odgoju i obrazovanju – zijevalica

Posted on Posted in Razno

Uspješnim svladavanjem gradiva programa polaznici stječu temeljna povijesno-teorijska znanja, koja se odnose na porijeklo i široku primjenu lutke zijevalice u kazališnoj umjetnosti i obrazovanju.

Sposobni su se likovno izraziti kroz jednostavan crtež, oblikovati karakter lutke crtežom i načiniti 3D skicu elementarnim metodama plastičnog oblikovanja. Posjeduju znanja i vještine neophodne za samostalno oblikovanje i funkcionalnu izradu te shvaćaju zakonitosti scenskog prostora primjerenog tom tipu lutke. Razumiju i primjenjuju znanja o tehnologiji lutke zijevalice te se koriste adekvatnim materijalima i alatima pri izradi.

Nadalje, po završetku ovog programa, polaznici posjeduju znanja i vještine potrebne za funkcionalnu i kreativnu animaciju lutke zijevalice.

Polaznici će znati definirati osnove funkcioniranja zijevalice. Moći će usporediti različite vrste animacije s obzirom na vrstu i likovnost lutke. Bit će u stanju detektirati problem nepravilnog otvaranja usta zijevalice te predložiti moguće rješenja tog problema. Moći će sami organizirati kraće pjevne etide i kombinirati različite pokrete u scenskom prostoru. Animacija usta lutke bit će savladana toliko da će polaznik moći bez većih problema smišljati kratke etide i koristiti različite scenske prostore.

Po završetku programa polaznici će razumjeti  i ovladati znanjima i metodologijom uključivanja lutke zijevalice u različite obrazovne i nastavne procese te su upoznati s mnogostranošću upotrebe i načinima kvalitetnog i učinkovitog uključivanja lutke kao pomagala u svrhu kreativne umjetničke terapije: lutka kao sredstvo introspekcije i odmaka od vlastitog ja bez stresa, prevladavanje poteškoća u učenju, pomoć pri izražavanju i socijalizaciji djece s poteškoćama u razvoju i sl.

Podijeli...