Majstorske zborske radionice – Interreg projekt CHOIR

Posted on Posted in CHOIR – Hungarian-Croatian Choir Workshop, Glazba_obavijesti, Obavijesti

Nakon uspješne izvedbe tri koncerta kantate Carmina Burana, skladatelja Carla Orffa u rujnu prošle godine u Osijeku, Pečuhu i Villanyju, ovog se tjedna nastavila suradnja između Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i Fakulteta za glazbenu i vizualnu umjetnost, Sveučilišta u Pečuhu na realizaciji nove etape Interreg projekta CHOIR – Hungarian Croatina Choir Workshop.

Podsjetimo, Projekt „CHOIR“ povezuje pjevačke zborove sa Sveučilišta u Osijeku i Pečuhu s ciljem upoznavanja, pripreme i zajedničkog izvođenja zborskih skladbi iz hrvatske i mađarske glazbene baštine. Projekt podrazumijeva razmjenu profesora s oba sveučilišta u okviru majstorskih radionica na kojima sa studentima obrađuju zborski repertoar zemalja iz kojih dolaze. Tako su ovog tjedna, studenti Zbora koji vodi izv. prof. art. dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku u okviru cjelodnevnih majstorskih radionica učili interpretirati skladbe mađarskih skladatelja Zoltana Kodalyja, Lajosa Bardosa, Gorgyja Deak Bardosa, Gyorgyja Orbana, Petera Nogradia i drugih pod vodstvom vrhunskih zborskih umjetnika prof. dr. Tamasa Lakner i dr. Sandora Balatonija sa Sveučilišta u Pečuhu.

Prema riječima gostujućih profesora, studenti Akademije su izvrsno odgovorili na zahtjeve repertoara, pokazali visoku razinu pripremljenosti i profesionalnosti te izniman interes za odabrane skladbe i mađarsku kulturu općenito što je znatno doprinijelo uspješnosti zajedničkog umjetničkog rada.

Uzvratni radni posjet profesora s osječke Akademije – izv. prof. art. dr. sc. Antoanete Radočaj-Jerković, izv. prof. art. dr. sc. Berislava Jerkovića i Davora Dedića, v. pred. na kojem će naši profesori održati majstorske radionice za članove akademskog zbora pečuškog sveučilišta te s njima interpretirati hrvatske zborske skladbe i pobliže ih upoznati s hrvatskom glazbenom baštinom je planiran u ožujku.

Rezultati rada hrvatskih i mađarskih studenata i profesora biti će prezentirani javnosti na zajedničkom koncertu 31. ožujka 2022. u Slavonskom Brodu.

Projekt je sufinanciran u sklopu Interreg V-A programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014.-2020

 

Projekt: CHOIR Hungarian and Croatian Choir Workshops

Nositelj: Sveučilište u Pečuhu

voditelj projekta: dr. Tamas Lakner

Partner: Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku

voditelji: dr. Antoaneta Radočaj-Jerković i dr. Berislav Jerković

projekt menadžerica: dr. Antonija Matić

 

 

 

Podijeli...