Osječka Radionica Grafike / .ORG

Posted on Posted in Likovni_obavijesti, Obavijesti

U utorak, 29. studenog s početkom u 12 sati u grafičkim ateljeima Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku započinje druga sedmodnevna radionica pod nazivom Osječka Radionica Grafike / .ORG na kojoj sudjeluju studenti s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom doc.dr.art. Mirana Šabića (ALU Zagreb), te uz tehničku podršku umjetničkog suradnika Dominika Vukovića (ALU Zagreb).

 

Pozivamo Vas na Dan otvorenih vrata .ORG-a u ponedjeljak 5. prosinca od 16 – 18 sati.

 

Prateći suvremene prakse u visokoškolskom obrazovanju Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku prošle je akademske godine pokrenula prvu osječku radionicu umjetničke grafike s naglaskom na studente i goste s drugih akademija. Ove godine radionica se održava u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu i ugošćuje doc.dr.art. Mirana Šabića i Dominika Vukovića, umj.sur. zajedno sa studentima.

 

Cilj je radionice studentima omogućiti istraživanje novih tehnoloških mogućnosti suvremene umjetničke grafike  koja će unaprijediti  njihovo znanje o grafičkom mediju te proširiti viđenje i implementaciju iskustva u praksi. Tijekom intenzivne sedmodnevne edukacije gost profesor Miran Šabić s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu provest će niz nastavnih aktivnosti kroz koje će studenti uz stručno vodstvo imati priliku steći nova znanja o grafičkoj tehnici litografije koju, po prvi puta, predstavljamo na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Ovo je podrazumijevalo i formiranje prve litografske radionice na ovim prostorima. Doprinos radionice očitovat će se kroz razvoj individualnih umjetničkih poetika polaznika te stvaranje prepoznatljive, inovativne i bogate umjetničke scene grada Osijeka i regije.

 

Voditelji radionice:

Doc.dr.art. Miran Šabić, Akademija za likovnu umjetnost u Zagrebu

Dominik Vuković, umj.sur

Studenti sudionici ALU, Zagreb: Teo Kiš, Maja Perak i Ljubica Golubić

Studenti sudionici AUK, Osijek: Petra Kordić, Gabriela Ilić, Mirjana Vrdoljak, Leo Pavlović, Ivana Ratkaj, Marija Križić i Zvonimir Florijančić

Voditelj projekta: doc.art. Mario Matoković

Organizacijski odbor: izv.prof.art. Mario Čaušić, izv.prof.dr.art. Ines Matijević Cakić, doc.art. Mario Matoković, Krunoslav Dundović, umjetnički suradnik

 

 

Miran Šabić (1986. Brežice SLO)

Godine 2010. diplomirao je na  Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof.Frane Para. 2017. godine doktorirao na Poslijediplomskom doktorskom studiju pod mentorstvom red.prof.art. Ante Rašića i izv.prof.dr.sc. Leonide Kovač. Sudjelovao je na rezidencijalnim programima  VCCA Re­sidency Virginia u SAD-u,  St. Marys College of Maryland u SAD-u, u Frans Masereel Centrumu u Belgiji, te u I-A-M Residency Berlin u Njemačkoj. Držao je predavanja o vlastitom radu u Južnoj Koreji (Seul), SAD-u (Maryland, Leonardtown, New York), u Latviji (Riga), Belgiji (Kasterlee, Arendonk), Njemačkoj (Stuttgart), Poljskoj (Lublin) te Hrvatskoj. Od 2009 kontinuirano izlaže u Hrvatskoj i svijetu. Izlagao je na 20 samostalnih te preko 115 skupnih izložbi od kojih su najznačajnije: World Youth Art Festival, Seoul, Južna Koreja 2017. / The 22nd Seoul International Festival, Chosunilbo museum, Seoul, Korea 2014.  /  Neo Print Prize 2014, Neo: Gallery, Bolton, Engleska, UK / 8th International Printmaking Bienal Douro 2016,  Douro, Portugal / The 3rd and 4th Graphic Art Biennial of Szeklerland, Sfântu Gheorghe, Rumunjska / 1st Expre­ssion of World Art (NEWA) 2011, Henan Museum, Zengzhou, Kina /  T- ht nagrada, MSU, Zagreb, Hrvatska / 7. Biennale of Drawing, Muzeum of West Bohemia, Plzen, Češka / Print art fair, FMC, Kasterlee, Belgija / DI CARTA/PAPERMADE, Schio, Italija…  Dobitnik je više nagrada i priznanja od kojih se ističu Vlade Republike Južne Koreje – Congresman Award, World Youth Art Festival, Seoul, Južna Koreja 2017. / Nagrada Muzeja suvremene umjetnosti, 33. salon mladih, Dom HDLU,  Zagreb, 2016. / IMAF award, OSTEN Bijenale crteža, Makedonija 2012. / Velika nagrada za grafiku, INTERBIFEP, Međunarodna galerija portreta, Tuzla, BiH, 2011. / Nagrada HDLU-a, 6. Hrvatski trijenale grafike 2012. … Od 2012. radio kao asistent, a od 2018. kao docent na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2018. radi kao prodekan za nastavu i studente na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Dominik Vuković (1990. Zagreb HR)

Dominik Vuković rođen je u Zagrebu 13. 12. 1990. godine. Završava Školu primijenjene umjetnosti i dizajna 2009. godine. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti gdje se opredjeljuje za smjer grafike. Na trećoj godini studija dolazi u klasu Svjetlana Junakovića gdje se upoznaje s primijenjenom grafikom i ilustracijom. Završava Akademiju u Junakovićevoj klasi 2015. godine. Sudjeluje na mnogim likovnim kolonijama i radionicama. Izlaže na nekoliko grupnih izložbi i četiri samostalne od kojih se ističe samostalna izložba u Laubi pod nazivom „Hahari i žabe” gdje predstavlja seriju crvenih crteža o djetinjstvu i odrastanju. Dobitnik je prve nagrade za vizualno rješenje plakata „Dani poljskog suvremenog filma” 2013. godine. Na međunarodnoj izložbi minijatura 2014. u gradu Zaprešiću osvaja treću nagradu. Radio je i na pjesničko-grafičkoj mapi “Ljudi su glazbala” s hrvatskim pjesnikom Miljenkom Muršićem 2017. godine. Mapa je predstavljena u Čakovcu i Velikoj Gorici. Sudjeluje na značajnoj umjetničkoj rezidenciji „AIR Krinzinger” u Istri u mjestu pod nazivom Kuberton. Radove iz Kubertona izlaže na grupnim izložbama u Novigradu i Beču. Surađivao je s kolektivom Pimp my Pump u ateljeu ulične umjetnosti Lapo-Lapo i tamo se upoznaje s izradom murala. Surađuje s hrvatskim izdavačkim kućama Fraktura, V.B.Z., Albatros i Mala zvona. Ilustrirana novela „Dugog putovanja cilj” (Mala zvona, 2019.) njemačkog autora Michaela Endea i slikovnica hrvatskog pisca Zorana Ferića „San ljetne noći” uvrštene su među 25 najljepše oblikovanih naslovnica 2019. u Hrvatskoj prema izboru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Za autorsku slikovnicu „Svjetlana i sni o letu“ (Mala zvona, 2020.) dobio je nagradu „Grigor Vitez“. Živi i radi kao freelance ilustrator, grafičar i slikar u Zagrebu, a od 2019. godine radi kao vanjski suradnik na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na grafičkom odsjeku.

 

 

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva kulture RH, Studentskog zbora Sveučilišta J.J.Strossmayera i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Koordinacija projekta

doc.art. Mario Matoković

mmatok6@gmail.com

+385 98 9579 275

Krunoslav Dundović, umj.sur.

kdundovic1987@gmail.com

+385 95 5670 191

 

Tijek radionice .ORG pratite na:

Facebook stranici Akademije za umjetnost i kulturu // https://www.facebook.com/AUKOsijek/

Instagram profilu .ORG // https://www.instagram.com/osjecka_radionica_grafike/

Web // http://www.uaos.unios.hr/

Podijeli...