Otvorene su tri male slobodne knjižnice na Kampusu

Posted on Posted in Knjižnica_obavijesti, Obavijesti

Na tri lokacije na Kampusu kod različitih zgrada Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku otvorene su tri nove male slobodne knjižnice – 3 kućice.

Ponukani željom da još više knjigu približe studentima koji predavanja imaju na Kampusu, te im je knjižnica Akademije koja se nalazu u Tvrđi dalje, a želeći promovirati knjigu, čitanje, ali i kreativnost Akademijinih studenata, knjižnica Akademije je u suradnji sa Odsjekom za kreativne tehnologije Akademije organizirala postavljanje malih slobodnih knjižnica u kreativno izrađenim kućicama.

Priča o malim slobodnim knjižnicama krenula je iz Amerike i ubrzo se proširila svijetom. Ideja je da se knjige slobodno razmjenjuju unutar manjih lokalnih zajednica, te da se potakne zajednicu da sama aktivno brine o kućicama i njezinom sadržaju, od same izrade pa sve do njezinog održavanja. Tako se zajednica potiče ne samo na čitanje već i na odgovoran i aktivan odnos prema nečemu što su sami izradili, obojali, nadopunili i što redovito koriste. Knjiga se može posuditi, pročitati, a zatim vratiti ili se može zamijeniti drugom knjigom.

Kako je prošla godina bila proglašena Godinom čitanja ova priča je intenzivno zaživjela i u Hrvatskoj. Zahvaljujući inicijativi Knjižnice i čitaonice grada Preloga, koja je osim postavljanja 8 malih slobodnih knjižnica u svako naselje koje sačinjava Grad Prelog, pokrenula i inicijativu na državnoj razini – Facebook stranicu i grupu za čuvare kućica te interaktivnu kartu s pozicijom, pod imenom Male slobodne knjižnice Hrvatske. I naše kućice su tako postale dio te velike obitelji koju danas čine preko stotinu slobodnih knjižnica, a njezinu lokaciju možete potražiti na interaktivnoj karti.

Za samu izradu kućica zaslužne su studentice diplomskog studija Scenografija za film, kazalište i multimediju Aleksandra Vukićević, Anamarija Šerbetar i Petra Mađarić koje su ih izradile u sklopu Projektne nastave, a pod mentorstvom asistentice Lorne Kalazić Jelić te asistenta Vinka Vidmara. Kućice su izrađene poput malih pozornica za poznata literarna djela te zaista predstavljaju umjetnost same za sebe. Premda mogu izdržati različite vremenske uvjete, nalazit će se unutar zgrada Akademije gdje će se knjige slobodno moći pregledavati, prelistavati, uzeti i čitati. Za početak će se nalaziti u zgradi Dekanata, u zgradi Odsjeka za glazbenu umjetnost  i Odsjeka za kazališnu umjetnost AUK te u zgradi Odsjeka za kreativne tehnologije AUK.

Knjige koje su postavljene u kućice su iz donacija koje knjižnica dobiva, a koje su knjižnici duplikati. Većinom se tematski odnose na različite vrste umjetnosti. Ono što je, naravno, najbolje, mogu se posuditi u bilo koje doba dana i noći, ne treba platiti nikakvu članarinu i ne treba ostaviti svoju knjigu ako to ne želite. U svemu ovome samo je važno da se promiče ljubav prema knjizi i čitanju, te osjećaj zajedništva na Akademiji i Kampusu.

Svečano otvorenje kućica u ponedjeljak 16.05.2022. uljepšali su nam studentice i studenti Odsjeka za glazbenu umjetnost pod mentorstvom izv. prof. art. dr. sc. Antoanete Radočaj Jerković prekrasnom izvedbom pjesme Neka cijeli ovaj svijet A. Kabilja, te čitanjem ulomaka iz djela koja tematiziraju slobodu.

Pozivamo vas sve da čitate, posuđujete, vraćate, donosite i slobodno odnosite knjige u kućicama te da, dakako, čuvate svoje kućice i njihove knjige!

 

 

Podijeli...