Otvorenje izložbe “To je meni normalno” Ive-Matije Bitange u Galeriji Knifer

Posted on Posted in Likovni_obavijesti, Obavijesti

Otvorenje samostalne izložbe To je meni normalno umjetnice Ive-Matije Bitange održat će se u četvrtak 17. studenog u 19 sati u Galeriji Knifer u Osijeku.

Ciklus radova To je meni normalno problematizira brojna pitanja s kojima se umjetnica Iva-Matija Bitanga svakodnevno susreće. Naime, još od djetinjstva na licu nosi masku simptoma autoimune bolesti Lupus, a upravo radovima na ovoj izložbi bavi se momentom prihvaćanja, koji cijelom procesu donosi terapeutski predznak. Kroz crteže, slike, fotografije, animacije, autorica problematizira pitanja norme, normalnosti, života s vizualnim biljegom, suosjećanja, razumnosti.

Iva-Matija Bitanga o svom radu navodi sljedeće: “Propitujem svoja iskustva koja sam stekla kroz život noseći crvenilo tako da ih u radovima analiziram, komentiram, rekonstruiram ili ponavljam. Isprva zbunjeno ne shvaćajući, a onda kroz adolescenciju krijući crvenilo na brojne načine, na kraju ga prihvaćam kao vlastitu razlikovnu identitetsku oznaku.”

Strategiju autoimune bolesti, autorica preuzima i prevodi u likovni govor. Neprepoznavanje materije, tijela i napad na pojedine njegove segmente postaju tako metodologija nastanka novih umjetničkih radova. Primjerice, ono što smo navikli čitati kao crtež, ovdje je zapravo trajno oštećenje materijala. Zatim plakati i slike, također su grubo osakaćenih rubova koje autorica više trga nego reže, obezvrijeđujući ih kao slikarski materijal.

 

Iva-Matija Bitanga (11. 1. 1974., Zagreb) stekla je zvanje profesora likovne kulture 1999. godine na nastavničkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2000. do 2004. studirala je na Hochschule für Gestaltung u Karlsruheu, Visokoj državnoj školi za dizajn, gdje je završila poslijediplomski Studij scenografije i dizajna izložbi kod Louis Phillipe Demersa. Od 2011. stalna je suradnica Učiteljskog fakulteta u Zagrebu i Čakovcu, a od 2016. i specijalističkog studija Dramske pedagogije. Od 2013. stalno je zaposlena kao docentica na Medijskom dizajnu Sveučilišta Sjever u Koprivnici. Od 2015. doktorandica je Poslijediplomskog studija književnosti izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Aktivno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu te se bavi i oblikovanjem scenografija, lutaka, kostima i glazbe za kazalište. Dobitnica je više nagrada i priznanja na područjima likovne umjetnosti, scenografije i kostimografije. Piše recenzije animiranih i kratkih igranih filmova, znanstvenih radova za znanstvene časopise te je mentorica brojnih završnih diplomskih radova na Sveučilištu Sjever odjelu Medijskog dizajna i odjelu Novinarstva.

 

Trajanje izložbe: 17. 11. – 27. 11. 2022.

 

Radno vrijeme: četvrtak i petak 17-19 h

(posjet u dodatnim terminima moguć uz prethodnu najavu na: galerijaknifer@gmail.com)

Podijeli...