Predstavnici Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i Radija Osijek na drugom koordinacijskom sastanku međunarodnog projekta NEWAVES u Štipu

Posted on Posted in NEWAVES – Collaborative Alliance for Radio Recovery and Boost of Community News Media in Low-density Territories

U okviru međunarodnoga projekta NEWAVES 20. i 21. ožujka 2024. u gradu Štipu (Sjeverna Makedonija), u organizaciji Univerziteta „Goce Delčev“ Štip, održan je drugi koordinacijski sastanak (2nd Coordination Meeting) predstavnika projektnih partnera i sudionika iz četiri europske zemlje: Portugala, Sjeverne Makedonije, Slovačke i Hrvatske. Riječ je o projektu koji predstavlja suradnički savez za oporavak radija i jačanje medija zajednice na slabije naseljenim područjima (NEWAVES – Collaborative Alliance for Radio Recovery and Boost of Community News Media in Low-density Territories), a koji je financiran kroz programski okvir Europske komisije za potporu kulturi i audiovizualnom sektoru Kreativna Europa (Creative Europe Programme – CREA).

U projektu sudjeluje ukupno osam partnera – četiri visokoškolske institucije i četiri medijske kuće, po jedna iz svake države. Nositelj  projekta je Instituto Politecnico da Guarda (Portugal), a partneri su: Radio Altitude Guarda Sociedade de Comunicação Lda. (Portugal), Trgovsko radiodifuzno društvo Radio Kanal 77 DOOEL (Sjeverna Makedonija), Goce Delčev State University Štip (Sjeverna Makedonija), Trencianska Univerzita Alexandra Dubceka v Trencine (Slovačka), Rozhlas a televízia Slovenska (Slovačka), Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku te, kao pridruženi partner, Hrvatski radio – Radio Osijek. Projekt NEWAVES službeno je započeo u lipnju 2023. i traje 24 mjeseca, odnosno do lipnja 2025.

Dvodnevni koordinacijski sastanak (Coordination Meeting) okupio je dvadesetak sudionika projekta, a na početku su ih pozdravili prof. dr. Dejan Mirakovski, rektor Univerziteta „Goce Delčev“ Štip, i prof. dr. Olga Koševaliska, dekanica Pravnog fakulteta UGD-a Štip te profesor Jorge Manuel Braz Goncalves u ime nositelja projekta, Instituto Politecnico da Guarda (Portugal). „Projekt NEWAVES posebno je značajan zbog svojeg kolaborativnog i interdisciplinarnog pristupa. Okupljajući partnere iz različitih zemalja i sektora, projekt ima za cilj promicati razmjenu znanja, najboljih praksi i resursa između istraživača, medijskih stručnjaka i lokalnih dionika“, istaknuo je profesor Goncalves.

Tijekom dva dana sudionici su rezimirali aktivnosti koje su realizirane u prvih devet mjeseci trajanja projekta NEWAVES te dogovorili detaljne korake i buduće aktivnosti u okviru četiri tzv. radna paketa. Ti paketi obuhvaćaju obuhvaćaju upravljačke i koordinacijske aktivnosti, razvoj digitalne radijske platforme, program treninga za medijske djelatnike iz četiri zemlje te diseminacijski i komunikacijski plan projekta. U okviru konferencije održane su i dvije radionice, a jedna je bila posvećena razvoju platforme koja će biti glavni proizvod projekta. Riječ je o platformi koja će lokalnim radijima omogućiti pristup provjerenim i kvalitetnim medijskim sadržajima, a bit će im zajedničke lokalne teme koje nisu dovoljno popraćene u nacionalnim medijima. Na drugoj radionici, na osnovu prethodnih nalaza u izvješću o postignuću pokazatelja (Benchmark Report) i mišljenja stručnjaka, definirane su krovne četiri teme za e-kolegije čiji konkretni sadržaji trebaju biti osmišljeni do sredine rujna 2024. To su: 1) Digitalne vještine, 2) Etika i pravo, 3) Poduzetništvo i 4 ) Marketing i komunikacija.

U sklopu sastanka sudionici su posjetili Radio Kanal 77, privatnu komercijalnu radijsku postaju s nacionalnom koncesijom, koja je jedan od medijskih partnera projekta NEWAVES te se upoznali s njezinim radom. Također, obišli su arheološko nalazište Bargala u blizini Štipa i prostorije Rektorata Univerziteta „Goce Delčev“ Štip. Uz planirane online sastanke, tijekom trajanja projekta održat će se još dva fizička sastanka. Treći koordinacijski sastanak zakazan je za studeni 2024. u slovačkom gradu Trenčinu.

Na drugom koordinacijskom sastanku u Štipu u ime Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku sudjelovalo je dvoje nastavnika s Odsjeka za kulturu, medije i menadžment – viša asistentica dr. sc. Snježana Barić-Šelmić i predavač Tomislav Levak. Treći hrvatski predstavnik bio je Davor Lončarić, glavni urednik HR – Radija Osijek.

 

Podijeli...