Proglašeni i predstavljeni najbolji studentski videoradovi na temu internetskih prijevara

Posted on Posted in Kultura_kreativne_obavijesti, Obavijesti, Studenti obavijesti

U ponedjeljak, 17. siječnja 2023., u Salonu Akademije za umjetnost i kulturu u Osijek održano je proglašenje i predstavljanje najboljih studentskih kratkih videouradaka (filmića) usmjerenih na temu internetskih prijevara, danas, nažalost, prilično raširene pojave u javnosti.

Izbor najboljih studentskih videouradaka četvrtu godinu zaredom proveden je u suradnji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Agencije za elektroničke medije i internetskog portala medijskapismenost.hr. Početkom 2020. u istoj suradnji proglašeni su najbolji studentski videoradovi na teme govora mržnje i elektroničkoga zlostavljanja, početkom 2021. na temu (dez)infodemije u medijima i javnosti, a početkom 2022. na temu internetskih trolova.

Studenti završne, 2. godine diplomskog studija na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije, kao praktičan zadatak u okviru kolegija Propaganda u medijskoj kulturi, osmišljavali su, snimali i montirali videouratke na navedenu aktualnu temu, a za to su imali rok u trajanju od mjesec dana, od sredine prosinca 2022. do 12. siječnja 2023. Potom je, prema unaprijed određenim kriterijima, sve poslane videoradove ocijenilo i bodovalo peteročlano povjerenstvo. Činili su ga: zamjenik ravnatelja Agencije za elektroničke medije Robert Tomljenović; glavna urednica portala medijskapismenost.hr Ana Dokler; Vinko Vidmar, asistent na Odsjeku za kreativne tehnologije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku; Marijana Čikić, dugogodišnja novinarka i urednica RTL-a Hrvatska i Tomislav Levak, predavač na navedenom kolegiju i Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije.

Rezultate ovoga izbora na proglašenju je objavilo troje od petoro članova povjerenstva – Ana Dokler, Vinko Vidmar i Tomislav Levak. Nazočne je u ime Akademije pozdravila izv. prof. dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak, prodekanica za znanost i projekte Akademije. Na kraju je najboljim proglašen inventivan i poučan videouradak čiji su autori studenti Matea Bartulović, Luka Mitar i Šimun Padovan, koji su dobili i prigodne nagrade Agencije za elektroničke medije. „I sami smo na svojoj koži osjetili što znači biti prevaren preko interneta, kada smo nedavno pokušali na taj način kupiti tenisice. U video smo uključili tri možda i najčešće prijevare – lažne online trgovine, romantične prijevare i oglase za brze kredite“, pojasnila je Matea Bartulović u ime tima.

Članovi povjerenstva čestitali su pobjednicima, ali i svim ostalim studentima koji su iskazali visoku razinu kreativnosti, inovativnosti i poznavanja problematike. Nakon proglašenja predstavljeni su svi studentski videoradovi, a nazočni studenti dobili su povratne informacije, komentare i analize članova povjerenstva. Nakon toga održano je kraće gostujuće predavanje, u okviru kojega je Ana Dokler govorila o aktualnim temama iz područja medijske pismenosti.

 

Podijeli...