Proglašeni i predstavljeni najbolji studentski videoradovi na temu deepfake sadržaja

Posted on Posted in Kultura_kreativne_obavijesti, Studenti obavijesti novo

U utorak, 23. siječnja 2024., u Salonu Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku održano je proglašenje i predstavljanje najboljih studentskih kratkih videouradaka (filmića) usmjerenih na temu računalno generiranih deepfake sadržaja, danas, nažalost, prilično raširene pojave u javnosti.

Izbor najboljih studentskih videouradaka petu godinu zaredom proveden je u suradnji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Agencije za elektroničke medije i nacionalnoga internetskog portala medijskapismenost.hr. Podsjetimo, početkom 2020. u istoj suradnji proglašeni su najbolji studentski videoradovi na teme govora mržnje i elektroničkoga zlostavljanja, početkom 2021. na temu (dez)infodemije u medijima i javnosti, početkom 2022. na temu internetskih trolova, a početkom 2023. na temu internetskih prijevara.

Studenti završne, 2. godine diplomskog studija na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije, kao praktičan zadatak u okviru kolegija Propaganda u medijskoj kulturi, osmišljavali su, snimali i montirali videouratke na navedenu aktualnu temu, a za to su imali rok u trajanju od mjesec dana, od sredine prosinca 2023. do sredine siječnja 2024. Potom je, prema unaprijed određenim kriterijima, sve poslane videoradove ocijenilo i bodovalo peteročlano povjerenstvo. Činili su ga: zamjenik ravnatelja Agencije za elektroničke medije Robert Tomljenović; glavna urednica portala medijskapismenost.hr Ana Dokler; Vinko Vidmar, asistent na Odsjeku za kreativne tehnologije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku; Boris Rauš, suvlasnik i direktor osječke tvrtke Bamboo Lab za izradu web aplikacija, informatičke i marketinške usluge (i vanjski suradnik Akademije) i Tomislav Levak, predavač na navedenom kolegiju i Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije.

Rezultate ovoga izbora na proglašenju je objavilo četvero od pet članova povjerenstva – Ana Dokler, Robert Tomljenović, Vinko Vidmar i Tomislav Levak. Nazočne je u ime Akademije pozdravila prof. art. dr. sc. Saša Došen, prodekanica za umjetnost, kvalitetu i strategiju. Na kraju je najboljim proglašen inventivan videouradak čiji su autori studenti Kristina Janković i Filip Jurić, koji su dobili i prigodne nagrade Agencije za elektroničke medije. „Ugodno smo se iznenadili pobjedom. Nismo ju očekivali jer znamo da su se svi kolege i kolegice potrudili tako da su svi videoradovi odlični. Naša je ideja bila kombinirati primjere deepfake sadržaja koje smo pronašli na društvenim mrežama s vlastitom upotrebom filtera. Koristili smo likove Zorana Milanovića, Angele Merkel i Andreja Plenkovića zbog aktualne tzv. super izborne godine u kojoj vjerujemo da ćemo svjedočiti poigravanju s umjetnom inteligencijom. Također su se tu našli i Justin Bieber i Beyonce kako bi s elementima popularne kulture lakše privukli pozornost mladih. Kratkim smo porukama, kao i dramatičnom glazbom, nastojali upozoriti gledatelje na opasnosti deepfake sadržaja i pozvati ih na oprez – za sigurnije digitalno sutra!“, pojasnili su studenti Janković i Jurić.

Članovi povjerenstva čestitali su pobjednicima, ali i svim ostalim studentima koji su iskazali visoku razinu kreativnosti, inovativnosti i poznavanja problematike. Nakon proglašenja predstavljeni su svi studentski videoradovi, a nazočni studenti dobili su povratne informacije, komentare i analize članova povjerenstva. „Deepfake videosadržaji samo su zoran primjer problema širenja dezinformacija s kojim se suočavamo, a koji mogu ugroziti i demokratske procese. Stoga je bitno da stvaramo uvjete i potičemo razvoj kritičkog mišljenja, posebice u obrazovnom sustavu, jer kritičko razmišljanje i propitivanje medijskih sadržaja jedini su učinkoviti alat za zaštitu od ovakvih i sličnih lažnih sadržaja. Suradnja AUKOS-a i Agencije za elektroničke medije odličan je primjer kvalitetne međusektorske suradnje koja je, između ostaloga, proteklih godina osvještavala važne društvene teme od dezinformacija, govora mržnje i elektroničkog nasilja pa sve do problema deepfakea“, istakuo je Robert Tomljenović. Ana Dokler također je istaknula vrijednost suradnje Agencije za elektroničke medije i portala medijskapismenost.hr s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku. „U sklopu Dana medijske pismenosti svake godine organiziramo filmski natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola, a zahvaljujući ovom videonatječaju, u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku, imamo prigodu vidjeti i radove studenata te saznati kako oni promišljaju o aktualnim temama medijske pismenosti. Kao i prijašnjih godina, i ovog su puta studenti pokazali dobru upućenost u temu i pronašli raznolika, zanimljiva i kreativna rješenja kako i širu publiku informirati i educirati o problemu zavaravajućih videa stvorenih uz pomoć umjetne inteligencije“, zaključila je Ana Dokler.

 

 

Poštovani,

obavještavamo vas da će u utorak, 23. siječnja 2024., s početkom u 11:00, u Salonu Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku (Trg Svetog Trojstva 3, 1. kat) biti održano proglašenje i predstavljanje najboljih studentskih kratkih videouradaka (filmića) usmjerenih na temu računalno generiranih deepfake sadržaja, danas, nažalost, prilično raširene pojave u javnosti.

Izbor najboljih studentskih videouradaka petu godinu zaredom proveden je u suradnji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Agencije za elektroničke medije i nacionalnoga internetskog portala medijskapismenost.hr. Podsjetimo, početkom 2020. u istoj suradnji proglašeni su najbolji studentski videoradovi na teme govora mržnje i elektroničkoga zlostavljanja, početkom 2021. na temu (dez)infodemije u medijima i javnosti, početkom 2022. na temu internetskih trolova, a početkom 2023. na temu internetskih prijevara.

Studenti završne, 2. godine diplomskog studija na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije, kao praktičan zadatak u okviru kolegija Propaganda u medijskoj kulturi, osmišljavali su, snimali i montirali videouratke na navedenu aktualnu temu, a potom ih je ocijenilo i bodovalo peteročlano stručno povjerenstvo. Rezultate ovoga izbora u utorak, 23. siječnja, uživo će objaviti troje od petoro članova povjerenstva: Robert Tomljenović, zamjenik ravnatelja Agencije za elektroničke medije; Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr te Tomislav Levak, predavač na ovom kolegiju i Odsjeku Akademije. Tom prigodom najboljim studentima bit će uručene prigodne nagrade.

Odmah nakon proglašenja i predstavljanja, s početkom oko 11:45, bit će održano kraće gostujuće predavanje, u okviru kojega će Ana Dokler i Robert Tomljenović studentima govoriti o aktualnim temama iz područja medijske pismenosti.

Podijeli...