Projekt: Igračke – autizam kao dio Završne izložbe studenata Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost

Posted on Posted in Likovni_obavijesti, Obavijesti, Studenti obavijesti
Projekt: IGRAČKE – AUTIZAM

U srijedu, 4.11.2020. godine, u sklopu Završne izložbe odsjeka za Vizualnu i medijsku umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, bit će održana i izložba radova nastalih u sklopu projekta Igračke – autizam. Studenti preddiplomskog i diplomskog studija s Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost izložit će svoje radove, prototipove igračaka za autističnu i drugu djecu u zgradi Kiparstva, u Kampusu, na adresi Cara Hadrijana 10/a u Osijeku.

Projekt Igračke – autizam idejno je započela Hannah Laufer-Rottman, direktorica Palms for life, fondacije iz New York City-a i inicirala suradnju s umjetničkom suradnicom i mentoricom na projektu, Margaretom Lekić s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Palms for life do sada je, uz mnoge druge projekte, ostvario i projekt Siya Kanyekanye koji se odvija u Eswani u Africi i kojemu je cilj jačanje vještina i mogućnosti ostvarivanja prihoda za mlade osobe s invaliditetom, a na kojega se nadovezuje projekt Igračke – autizam.

Projekt je bio izazovan zbog mnogih kompromisa na koje su studenti trebali obratiti pažnju poput odabira materijala, boja, korištenih alata i osmišljavanja načina pakiranja jer, kako je rekla Hannah Laufer-Rottman, u Africi, osim korištenja osnovnih alata drveta, tkanine i boja nema drugih mogućnosti za izradu igračaka. Također, studenti su morali paziti da je igračke moguće izraditi u više primjeraka i u relativno kratkom vremenu. Tijekom akademske godine studenti su dizajnirali i izradili oko 30 prototipova edukativnih igračaka čiji dizajn će biti doniran u svrhu lokalne proizvodnje i prodaje edukativnih igračaka u Eswatiniju u Africi.

Pri završetku projekta, prezentacije uputa, izrade, pakiranja i prototipovi igračaka bit će donirani Centru za autizam u Osijeku. Projekt je financijski podržan od Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

 

 

Podijeli...