Salon 33

Posted on Posted in Razno

Salon 33 zamišljen je kao cjelogodišnji program (projekt) Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku s održavanjem u reprezentativnom prostoru Akademije u Tvrđi – u Salonu Akademije. Program Salon 33 Akademija je pokrenula u akademskoj godini 2019./20., a dodatak 33 se odnosi na trajanje svakog programa u Salonu koji je ograničen na 33 minute, kao i na početak svakog događaja koji za početak ima određeni sat i 33 minute (17:33, 19:33 i slično). Ovaj program ima stratešku podršku Akademijinog Ureda za potporu studentima i razvoj karijera što upravo i jeste jedan od glavnih ciljeva Salona 33.

Program se sastoji prvenstveno od raznih koncertnih izvođenja, zatim od predavanja, razgovora s povodom, predstavljanja knjiga i nosača zvuka, kratkih predstava i slično. Isto tako, završni koncerti naših studenata će biti izvođeni u okviru Salona 33, što i njima, ali i Salonu, daje dodatnu dimenziju.

Salon 33 bio je tako domaćin i međunarodne panel diskusije Budućnost studija klavira kojom je prilikom ugostio 50-ak gostiju Glazbenih škola iz Hrvatske i Srbije, a na kojoj su uz profesore sudjelovali i studenti Akademije.

Također, Koncert klasične glazbe još je jedan međunarodni događaj Salona organiziran u suradnji s Generalnim konzulatom Mađarske gdje su se kroz koncert, uz naše studente, predstavili i studenti Umjetničke akademije iz Pečuha.

Gost Salona je s predavanjem Politika i glazba bio i naš vrsni glazbenik i bivši predsjednik Republike Ivo Josipović.

Također, naši vrsni violinisti Anđelko i Martin Krpan gostovali su u okviru Salona 33.

Predstavljanje knjiga poput Hrvatske grafike, Pisma studentima… je održano također u Salonu, kao i gostovanje Raymonda Rojnika, ravnatelja Koncertnog ureda Varaždin koji je imao priliku studente upoznati i sa samom organizacijom glazbenih i glazbeno scenskih priredbi.

Salon je bio domaćin i Ansamblu Ars Longa s Kube koji su tom prilikom održali inspirativan i zanimljiv razgovor sa studentima; koncert Kompozitori – pijanisti također je bio dio Salona 33; hrvatska znamenita pijanistica Martina FIljak u okviru ovog projekta kroz razgovor sa studentima je podijelila svoja bogata i zasigurno vrijedna iskustva.

Sve ovo samo su neki od događaja i programa Salona 33 u svojoj prvoj godini djelovanja obilježenom, nažalost, prekidom aktivnost uslijed svima poznate pandemije virusa. No to upravo govori o važnosti i veličini ovog programa, koji se, i ovako – na našu žalost, nepotpun – pokazao iznimno bogatim i potrebnim. Sve nas ovo vodi još brojnijim aktivnostima i gostovanjima koji su pred nama, koje smo planirali, a koji su uslijed globalnih događanja odgođeni (40 Fingers, Italija; Dennis Krasnokutsky, SAD, Maja Rajković, Srbija, Yoshio Makimoto i Masahiro Ojiri, Japan…).

Podijeli...