/ Udruge

KAZALIŠTE S.O.S. 

Kazalište S. O. S. je udruga koja okuplja sadašnje i bivše studente, suradnike i profesore Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Ideja za osnivanjem nove kazališne scene u Osijeku postoji godinama i dosad je bilo već nekoliko pokušaja koji nažalost, nisu zaživjeli. Otvaranjem studija Glume i lutkarstva u Osijeku, potreba studenata zaintenzivnom kazališnom praksom postala je iznimno izražena. Uz to, osnivanjem studija Menadžmenta u kulturi i kreativnim industrijama kao noviteta u Osijeku pojavila se potreba za praksom i za tu skupinu studenata. Pravovremeno prepoznavanje potrebe i povezivanje dvaju sektora od strane nastavnika i studenata Akademije, dovelo je do stvaranja ove vrijedne studentske organizacije čiji je cjelokupni umjetnički, produkcijski, organizacijski i promocijski posao u rukama studenata. Simboličan naziv Kazalište S.O.S. (Scena Osječkih Studenata) aludira na nužnost i potrebu studenata da se izbore za svoj prostor i stjecanje scenskog iskustva, ali i onog organizacijskog, promotivnog, menadžerskog.

Mladi kazalištarci su, vjerujemo, već dobro poznati osječkoj publici, a osim u prostorima Akademije, trude se igrati svoje predstave na različitim lokacijama u Osijeku, pa su tako više puta sudjelovali na Simpoziju Kreativne riznice na Ekonomskom fakultetu, u Osječkoj Barutani, na Danima Kaštelanskog kazališta, festivalu SKOMRAHI u Skopju, idrugdje. 

Da idu u dobrom smjeru, pokazuje i podatak kako je u šest proteklih sezona odigrano preko trideset različitih studentskih predstava, od klasičnih dramskih naslova, do mjuzikla i lutkarskih predstava za odrasle te i onih za najmlađu publiku.

 

UDRUGA KULTAKT

Udruga KultAkt je neprofitna, dobrovoljna, neovisna i nepolitička organizacija osnovana u veljači 2016. godine.

Inicijativa za osnutak udruge je došla od studenata kulturalnog menadžmenta s ciljem jačanja kulturne i kreativne industrije u Osijeku. Do samog naziva došlo je spajanjem dviju riječi kultura i aktivnost.

Vodeći se tim dvjema riječima, KultAkt osmišlja i nudi aktivnosti građanima koje će biti pristupačne i zanimljive različitim skupinama, usmjerene specifično djeci i mladima, a kako bi u njima osvijestili potrebu za kulturnim i kreativnim sadržajima. U taj proces povezane su i različite organizacije i institucije koje se bave sličnim sadržajima, kako bi konačni rezultat bio što bogatiji i sveobuhvatan.

Vizija KultAkta glasi: kultura kao potreba svakog čovjeka, a misija: primjena stečenog interdisciplinarnog znanja kroz umrežavanje dionika kreativnih i kulturnih industrija u regiji.

Održani projekti:

 • Međunarodni dan plesa
 • Dan kulturalne raznolikosti
 • Ljetna škola kulture
 • Kultura zdravog života
 • Before sunset
 • Kultura kritičkog razmišljanja
 • Kultura slobodnog vremena
 • Zimska škola kulture

Udruga KultAkt je osnovana na temelju stečenog znanja studiranjem na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku i od početka je imala Akademiju kao bliskog suradnika u njezinom radu.

Akademija za umjetnost i kulturu još od 2017. godine podržava rad Udruge omogućavanjem prostora za održavanje sastanaka i projekata. Tako se i projekti poput Kulture slobodnog vremena odvijaju u predavaonicama Akademije za umjetnost i kulturu.

Akademija za umjetnost i kulturu doprinosi i kvaliteti projekata poput Dana kulturne raznolikosti, Ljetne škole kulture i Before Sunset te kontinuirano podržava rad udruge. Većina volontera udruge KultAkt su trenutni studenti ili studenti koji su završili studije Akademije za umjetnost i kulturu.

Udruga KultAkt traži nove članove tijekom cijele godine te studentima, mladima i građanima nudi:

 • sudjelovanje u radu udruge i projekata ovisno o slobodnom vremenu i interesima volontera
 • učenje novih znanja i vještina poput izrade budžeta, javnog nastupa, upravljanja društvenim mrežama, uređivanja web stranice, poslovnog komuniciranja i sl.
 • ugodnu i opuštenu atmosferu
 • usmjeravanje članova i pomoć pri stjecanju novih znanja
 • vođenje projekta od početka do kraja i stjecanje vještina upravljanja projektima, uz podršku mentora
 • nova poznanstva i uspomene.

Sve dodatne informacije o Udruzi KultAkt možete pronaći na: