Željko Sudarić, Natko Klanac, Zvonimir Filipović: OZNAČAVANJE POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENIH PROIZVODA OZNAKAMA PODRIJETLA U SVRHU POSTIZANJA ODRŽIVOSTI

Posted on Posted in Europski realiteti - Održivost

Željko Sudarić, Natko Klanac, Zvonimir Filipović: OZNAČAVANJE POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENIH PROIZVODA OZNAKAMA PODRIJETLA U SVRHU POSTIZANJA ODRŽIVOSTI

Izvorni znanstveni rad

 

Željko Sudarić, Veleučilište „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru, Hrvatska
Natko Klanac, 
Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Osijek, Hrvatska
Zvonimir Filipović,
Veleučilište „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru, Hrvatska

 

DOI: https://doi.org/10.59014/ODPA1289

Rad u PDF-u

 

Ključne riječi: etnocentrizam, neobvezni sustavi označavanja, održivost, potrošači

Sažetak

Ekonomska održivost je sposobnost trajnog ekonomskog rasta bez štete za prirodni
i društveni kapital, pri čemu se ekonomski i ekološki aspekti smatraju ključnim za
održivost budućih generacija. U radu se istražuju učinci označavanja proizvoda znakom
koji jamči podrijetlo s ciljem postizanja percepcije više vrijednosti kod potrošača,
a time i postizanja održivosti poslovanja hrvatskih proizvođača i prerađivača, te
stavovi korisnika jednog takvog nacionalnog sustava. Istraživanje je provedeno posredstvom
ispitivanja stavova korisnika neobveznog nacionalnog sustava označavanja
znakom Hrana s hrvatskih farmi i polja. Fokusirajući se na strategiju označavanja
proizvoda, kao sredstva diferencijacije na tržištu, istražujemo kako neobvezni sustav
označavanja podrijetla utječe na prodaju odnosno percepciju kvalitete, pouzdanosti
i opće vrijednosti proizvoda te koliko korisnici etnocentričnim procjenjuju hrvatsko
tržište poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Analizirani su stavovi korisnika
sustava po pitanju prednost u odnosu na neoznačene konkurentske proizvode te na
koji način bi se ovaj sustav u budućnosti mogao unaprijediti. U radu se analiziraju
relevantni znanstveni radovi te se istražuju dosadašnje spoznaje na koji način sustavi
označavanja podrijetla doprinose implementaciji i provođenju koncepta kratkih lanaca
opskrbe hranom (SFSC) i strategije EU naziva
„Od polja do stola“ („Farm-to-Fork“). Razmatraju se implikacije ključne za praksu
označavanja proizvoda u kontekstu tržišta te sugeriraju smjernice za buduća istraživanja.
Ovaj rad pridonosi dokazivanju i razumijevanju multifunkcionalne uloge
označavanja podrijetla koje, osim ekonomske i ekološke održivosti, utječe na socijalnu

održivost utjecajem na opstanak hrvatskih proizvođača i prerađivača te time i na
očuvanje života u ruralnim područjima.

 

Autorska prava

Copyright (c) 2025 Europski realiteti – Održivost

Ovaj rad licenciran je pod Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Podijeli...