LUTKOKAZ
MEĐUNARODNA REVIJA LUTKARSTVA
Slider

Umjetnička akademija u Osijeku ponosi se činjenicom da je prva i jedina lutkarska škola u Hrvatskoj: na Odsjeku za kazališnu umjetnost uz glumu se studira i lutkarstvo. U 6. semestru studenti pripremaju samostalni projekt za završni ispit iz lutkarstva. Potaknuta kvalitetom i zrelošću tih ispita, kao i njihovim uspjehom na festivalima u zemlji i inozemstvu, Akademija je odlučila organizirati reviju najboljih lutkarskih ispitnih predstava, kako bi se i šira javnost s njima upoznala i u njima uživala. Prva revija održana je 2010., druga 2011. godine, a 2012. godine mijenja ime u Lutkokaz i sudjelovanjem lutkarske skupine iz Maribora dobiva međunarodni karakter.
Lutkokaz ispunjava nekoliko ciljeva:

  1. „Burza“ talenata

Kako se na Lutkokazu izvode najuspjeliji završni  i diplomski ispiti iz lutkarstva, a kao gosti se pozivaju ravnatelji lutkarskih, dječjih i drugih kazališta i festivala u Hrvatskoj, prigoda je to da ravnatelji, umjetnički ravnatelji, producenti i selektori vide koga bi od mladih glumaca mogli angažirati, koju predstavu otkupiti, koju predstavu pozvati na festival.

  1. Popularizacija lutkarske umjetnosti i doprinos kulturnom životu grada

Predstave Lutkokaza zanimljive su i stručnjacima i širokoj publici svake dobi (djeci, mladima, odraslima). Lutkokaz obogaćuje kulturnu scenu za mlade, jer ne samo što predstave izvode mladi izvođači, nego su česte predstave za mlade i odrasle, što je rijeka pojava u hrvatskom lutkarstvu. Osim toga, prikazuju se način i rezultati rada na studiju glume i lutkarstva te se tako pridonosi popularizaciji studija, upoznavajući sve eventualno zainteresirane za studij lutkarstva sa širokim, za mnoge potpuno novim mogućnostima lutkarstva.

  1. Razmjena znanja i iskustava

Na Lutkokazu gostuju studenti i nastavnici drugih akademija te mladi diplomirani lutkari sa svojim projektima. Predstavama, predavanjima, izložbama predstavlja se rad drugih akademija – svake godine jedne akademije iz inozemstva. Lutkarske radionice drže nastavnici s drugih akademija za naše studente a naši nastavnici za inozemne studente. U planu je i organiziranje radionica za naše nastavnike, što je prigoda za kontinuirano cjeloživotno obrazovanje naših nastavnika.

  1. Obogaćivanje znanstvene misli o lutkarstvu

Održavanju međunarodnih znanstvenih i stručnih skupova u okviru Lutkokaza cilj je potaknuti znanstveno proučavanje lutkarske umjetnosti, pridonijeti poboljšanju kvalitete i učinkovitosti visokog obrazovanja i znanstveno-istraživačkog rada te intenzivirati komunikaciju između studenata, nastavnika, teatrologa, kazališnih kritičara, znanstvenika te lutkarskih umjetnika – glumaca, redatelja i scenografa.

Lutkokaz 2018.