/NASTAVNICI

Slider
izv. prof. art. Davor Šarić, voditelj Odsjeka

izv. prof. art. Davor Šarić, voditelj Odsjeka

konzultacije: nakon svakog predavanja
kabinet: broj 6, zgrada Odsjeka za kreativne tehnologije, Cara Hadrijana 8/c
kontakt e-pošta: das@uaos.hr, telefon: 031/253-333

Davor Šarić rođen je 19. prosinca 1961. u Šibeniku. U Splitu završava srednju školu za primijenjenu umjetnost (Odjel fotografije). Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu diplomira 1986. godine (Odsjek filmskog snimanja). Aktivno se bavi snimanjem dokumentarnih filmova, fotografijom i primijenjenom grafikom. Za Velike brodolome Jadrana dobio je 2007. godine nagradu “Večernjakov ekran” za najbolji dokumentarni serijal. Na Photodaysu u Rovinju 2009. dobio je “Kvadrat” za najbolju fotografiju u kategoriji slobodna tema. Član je ULUPUH-a i HDLU.

BIOGRAFIJA

Bibliografija umjetnika  

red. prof. art. Božica Dea Matasić

red. prof. art. Božica Dea Matasić

konzultacije: srijeda u B tjednu, 13-15 h
kabinet: u zgradi Kiparstva, Ulica cara Hadrijana 10/B
kontakt e-mail: dea.matasic@gmail.com, telefon: 00385914488887

Božica Dea Matasić diplomirala je na ALU u Zagrebu, na nastavničkom odjelu, smjer kiparstvo. Izlaže od 1992. godine na više od dvadeset samostalnih i šezdeset mahom žiriranih skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Od 1998. do 2003. radila je kao voditeljica Galerije SC gdje je organizirala više od stotinu projekata; izložbi, performansa, multimedijalnih događanja, promocija i alternativnih modnih revija. Jedna je od urednica monografije izašle povodom četrdeset godina Galerije SC. Izabrana je među sedamnaest hrvatskih kipara/kiparica koji su u sklopu izložbe Suvremeno hrvatsko kiparstvo pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture predstavljali Hrvatsku na izložbama u Ljubljani, Budimpešti, Pečuhu, Trstu, Bratislavi, Beču, Berlinu i Zagrebu. 2012. g. samostalno izlaže u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MAMAC) u Nici. Predstavila se svojim višestruko nagrađivanim projektom interaktivnih kinetičkih objekata Panacea. Izabrana je kao predstavnica hrvatske kiparske scene od strane međunarodnog žirija za izložbu Dialogue with Emperor Qin – China Eu sculptures show koja se tijekom 2014. i 2015. g. održala u Lisabonu, Bukureštu, Parizu, Roterdamu, Pragu, Pizi, Luksemburgu i Briselu. Dobitnica je Nagrade mediteranskog kiparskog simpozija Dubrova, Labin, XI. trijenala hrvatskog kiparstva, Nagrade publike na natječaju Tht u MSU Zagreb 2011, te Priznanja žirija IX. trijenala hrvatskog kiparstva. Koautorica je prvonagrađenog i realiziranog Spomen obilježja Žarku Kaiću u Brijestu kod Osijeka, te prvonagrađenog rješenja za Spomen područje minsko polje u Lovasu. Od 2006. g. predaje kiparstvo na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, trenutno u zvanju redovne profesorice. Živi i radi u Zagrebu i Osijeku.

BIOGRAFIJA

http://matasic.com/

https://www.instagram.com/deamatasic/?hl=hr

Bibliografija umjetnika

izv. prof. art. dr. sc. Saša Došen

izv. prof. art. dr. sc. Saša Došen

konzultacije petak / 12 — 13 sati
kabinet: broj6,  zgrada Odsjeka za kreativne tehnologije, Cara Hadrijana 8/c
kontakt e-mail: sasa.dosen@aukos.hr,  telefon: +385 99 4897 016
Saša Došen od diplomiranja do danas profesionalno se bavi grafičkim dizajnom, oblikovanjem i izradom 3D instalacija, kostimografijom, scenografijom, oblikovanjem i izradom lutaka i maski te video projekcijom za profesionalne kazališne produkcije. Od 2007. godine zaposlena je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku kao asistentica gdje 2010. godine stječe umjetničko-nastavno zvanje docentice umjetnosti, a 2018. godine zvanje izvanredne profesorice umjetnosti. Bila je voditeljica Odsjeka za likovnu umjetnost, potom Odsjeka za primijenjenu umjetnost. Od prosinca 2018. godine na osječkoj Akademiji obnaša dužnost prodekanice za umjetnost, kvalitetu i strategiju. Bila je članica radnog tima koji je izradio studijski program Preddiplomskog sveučilišnog studija kazališno oblikovanje. Od 2014. do 2019. godine bila je voditeljica navedenog studija — jedinog studija na području Republike Hrvatske i šire regije koji, u svojoj tropredmetnoj strukturi, obrazuje buduće kostimografe, scenografe te oblikovatelje i tehnologe lutaka. Sudjelovala je u izradi i implementaciji diplomskih sveučilišnih studija Kostimografija, Scenografija te Oblikovanje i tehnologije. Za svoj rad na području lutkarstva primila je 2011. godine Nagradu za najinventivniju, likovno najdosljedniju te najoriginalniju kreaciju lutaka za predstavu U potrazi za čudovištima na 23. Susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske. Nominirana je za Nagradu hrvatskog glumišta 2015. godine za najbolju kazališnu kostimografiju u predstavi 260 dana, a 2019. godine nominirana je za najbolju kazališnu scenografiju za predstavu Doljnjodravska 11. U osobnom radu kao i u radu sa studentima teži razvijanju analitičkog mišljenja, istraživanju, propitivanju konceptualnih i likovnih rješenja kroz eksperiment, simboličko, provokaciju i uranjanje u ludičku realnost koja prevazilazi okvire konvencionalnog te artikuliranom sintetiziranju ideja pretočenih u vizualni rječnik.

BIOGRAFIJA

Bibliografija umjetnika

 

izv. prof. dr. art. Jasmina Pacek, univ. spec. art. therap.

izv. prof. dr. art. Jasmina Pacek, univ. spec. art. therap.

konzultacije: ponedjeljak / 10 — 12 sati
kabinet: prodekanska soba Trg Sv. Trojstva 3 (zgrada Rektorata), I kat,
kontakt e-mail: jasmina.pacek@aukos.hr,  telefon: 099 264 0684

Izv.prof.dr.art. Jasmina Pacek, univ.spec.art.therap., rođena je u Osijeku. Diplomski studij dizajna završila je na Nacionalnoj akademiji za umjetnost i dizajn u Dublinu, Irska, magistrirala na University of California u Sjedinjenim Američkim Državama, a doktorirala na Sveučilištu J.J. Strossmayer u suradnji s Rider University iz Princetona, SAD. Kvalifikaciju sveučilišnog specijaliste art terapije stekla je na Poslijediplomskom sveučilišnom studiju kreativne terapije, smjer art terapije u izvođenju Akademije za umjetnost i kulturu i Medicinskog fakulteta u Osijeku u suradnji s George Washington University, SAD. Radila kao dizajner, art direktor i direktor dizajna, u domaćim i međunarodnim korporacijama, najvećim djelom u SAD-u. Za svoj rad odnosi brojne nagrade , a rezultate njena rada pratile su pozitivne kritike u časopisima kao što su „Washington Post“, i „International Textiles“. Vodila službe vizualnog identiteta, koordinirala sve vizualne aspekte televizijskih mega projekata, uređivala i vodila modne i stilističke tv priloge, producirala modna snimanja i editorijale, obavljala funkcije modnog urednika, te objavljivala u znanstvenim tekstilnim časopisima. Kao aktivni član američke asocijacije American Association for Arts and Crafts održala je niz predavanja i umjetničkih radionica u Sjedinjenim Američkim Državama, a od 2009. godine predaje na Akademiji za umjetnost i kuluturu u Osijeku, gdje je danas i prodekanica za studijske programe, te je razvila na desetke novih studijskih programa i unaprijedila postojeće. Do danas je kreirala likovnost (kostime i scenografiju) preko 50 kazališnih dramskih i opernih predstava, a 2013. godine dobitnica je nagrade Hrvatskog glumišta za najbolju kostimografiju koju dodjeljuje Hrvatsko društvo dramskih umjetnika za zajedničku kategoriju opera, drama i balet, za kostime u operi „Norma“ Vincenza Bellinija, u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. 2016.godine dobitnica je ASSITEJ nagrada za najbolju scenografiju u predstavi „2:14“ Davida Pacquet-a, režija Robert Raponja u izvedbi Gradskog kazališta Virovitica. Za svoju inovaciju „Neutralni kazališni kostim“ dobila je međunarodnu AGEPI medalju. Na međunarodnom sajmu inovacija INOVA 39. osvaja glavnu nagradu Grand Prix Nikola Tesla i zlatnu medalju za najbolju hrvatsku inovaciju u 2014. godini, kao prva inovacija s primjenom u umjetnosti ikad nagrađena tom nagradom. U Art terapiji ima svestrano iskustvo u radu s prijestupničkom tinejdžerskom populacijom, veteranima oboljelim od PTSP-a, članovima njihovih obitelji i ostalim korisnicima koji su preživjeli traume, djeci s posebnim potrebama i obiteljskom terapijom. Dr. Pacek također primjenjuje protokole art terapije u radu s profesionalnim umjetnicima i istražuje primjenu art terapije u akademskom obrazovanju umjetnika.

BIOGRAFIJA

Nastavni materijali – Kostimografija 1. 

Nastavni materijali – Kostimografija 3. 

Bibliografija umjetnika

 

izv. prof. ArtD. Ria Trdin

izv. prof. ArtD. Ria Trdin

konzultacije: ponedjeljak, 12 -13 h
kabinet: nastavnički kabinet #6, zgrada Odsjeka za kreativne tehnologije, Cara Hadrijana 8/c
kontakt e-mail: ria.trdin@uaos.hr,  telefon:099 67 00 889

Ria Trdin rođena je u Našicama 1972. U Zagrebu je završila Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn. Od 1998.-2004. radi u Restauratorskom zavodu u Osijeku na restauraciji zidnog slikarstva, štafelajnog slikarastva i polikromije te stječe zvanje restauratoratehničara. Na odsjeku slikarstva Umjetničke akademije u Osijeku diplomirala je 2008.g. Doktorirala je 2013. godine na VŠMU, Bratislava, Slovačka, na odsjeku lutkarske tehnologije pod mentorstvom prof. Hanne Cigánové. Od 2008. zaposlena je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku gdje radi na kolegijima vezanim za lutkarsku tehnologiju i scenografiju. Kao autorica scenografskih i lutkarskih rješenja surađivala je s HNK u Osijeku, HNK u Zadru, Kazalištem mladih u Splitu, Gradskim kazalištem Požega, Gradskim kazalištem Zorin dom u Karlovcu, Gradskim kazalištem Joza Ivakić u Vinkovcima, Hrvatskim kazalištem u Pečuhu, Binocular teatrom u Zagrebu, Zagrebačkim kazalištem lutaka, Dječjim kazalištem Branko Mihaljević u Osijeku, Gradskim kazalištem lutaka Split, festivalom Mali BOK u Bjelovaru i Blues festivalom u Osijeku. Osim scenografijom i restauracijom, bavi se slikarstvom i kiparstvom. Samostalno je izlagala u Galeriji Ciraki u Požegi, Osječkom ljetu kulture i Gradskoj galeriji „Joza Ivakić“ u Vinkovcima a sudjelovala na brojnim skupnim izložbama. Autorica je biste Stjepana Grubera postavljene ispred muzeja u Županji. Članica je HDLU-a Osijek.

BIOGRAFIJA

Bibliografija umjetnika

 

izv. prof. art. Anđelko Mrkonjić

izv. prof. art. Anđelko Mrkonjić

konzultacije: srijeda / 12 — 13 sati
kabinet: broj 29, Trg Sv.Trojstva 3
kontakt e-mail: a_mrkonjic@net.hr,  telefon: +385914494201

Anđelko Mrkonjić (Cerna, 1961.) na hrvatskoj je književnoj i umjetničkoj sceni prisutan od 1980-ih godina kao autor recepcijski zapaženih knjiga te proznih i poetskih tekstova koji su zastupljeni u nekolicini nacionalnih i međunarodnih antologija, panorama i časopisnih izbora. Do sada je objavio pjesničko-grafičku mapu Molitva ili od obloga ljepote (Osijek – Zagreb, 1997., predgovor: D. Rešicki), zbirku poezije Od praznine (Osijek, 2001., predgovor: G. Rem), zbirku kratkih priča Priče iz Supera (Osijek, 2009., predgovor: H. Sablić Tomić), sveučilišni udžbenik Slika, riječ, kultura: rasprave, eseji i kritike (Osijek, 2011., recenzenti: C. Milanja i J. Alebić). Slijedi dvojezična, hrvatsko-mađarska, zbirka poezije Zbirka pjesama/Versek (Osijek – Pečuh, 2014., pogovor: S. Jukić i V. Radoš) te zbirka hipervizualnih pjesama Alta i Mira (Zagreb, 2016., pogovor: I. Gajin i S. Marjanić). Godine 2017. objavljena mu je u Osijeku druga grafičko-pjesnička mapa Alta bez mira uz predgovor akademika Tonka Maroevića. Dok mu je zbirka kratkih priča Super, bez priče objavljena 2018. godine u izdanju osječkog Oksimorona. Napisao je i niz radova vezanih uz likovnu umjetnost, predgovore za kataloge likovnih izložbi akademskih slikara te je sudjelovao u predstavljanju i otvaranju likovnih izložbi u Osijeku, Đakovu, Đurđenovcu, Vinkovcima…
Imao je pet samostalnih likovnih izložbi (Osijek, Vinkovci, Belišće, Cerna) te je sudjelovao na velikom broju skupnih izložbi 142 Anđelko Mrkonjić SLIKOTEKST eseji (XII., XIII., XIV., XVI., XVII i XVIII. i XXIII. Biennale Slavonaca, Galerija likovnih umjetnosti Osijek; Zagreb, 1993. godine, Galerija Karas, Hamburg, 1993. godine, Stiftung „Kardinal Alozije Stepinac“: Slawoinine 92. Kunsteler im Schatten des Krieges. Široki Brijeg, 1996. godine, Galerija Franjevačkog samostana: Osječki slikari u Čapljini. Haarlem, Nederland 1999. godine, Baptistička crkvaizložbena galerija Doopsgezinde geneente: Samouka osječka umjetnost). Osijek, 2016. godine, ”Sjećanja”/ Povodom 25. obljetnice Domovinskog rata, galerija Waldinger. Bio je sudionikom više slikarskih kolonija.
Diplomirao je 1986. godine na Pedagoškom fakultetu u Osijeku s temom Likovnost u putopisima Matka Peića. Nakon završenog studija radio je u osnovnim školama u Hodošanu i Cerni, a od 1993. godine u srednjoj Ekonomskoj i upravnoj školi Osijek. Od 1993. godine objavljivao je književne tekstove („Revija“, „Kolo“), a likovne kritike i eseje u „Glasu Slavonije“. Godine 2008. zaposlen je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku u nastavnom zvanju predavača iz znanstvenog područja humanističkih znanosti, znanstvenog polja filologija, znanstvene grane kroatistika.
Od 2010. godine zaposlen je na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, odnosno od 2018. Akademiji za umjetnost i kulturu, gdje predaje nekoliko kolegija iz područja umjetnosti/književnosti, kao docent.art. (izbor 2013.), a potom kao izvanredni prof.art. (izbor 2018.). Na odjelu za Kulturologiju. obnašao je dužnost zamjenika pročelnika za nastavu i studente (2013.2018.) Od 2018. obnaša dužnost prodekana za razvoj kulturne i kreativne industrije na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

BIOGRAFIJA

Bibliografija umjetnika

doc. dr. sc. Katarina Žeravica

doc. dr. sc. Katarina Žeravica

konzultacije: srijeda / 9 — 10 sati
kabinet: broj 41, adresa: Trg Sv. Trojstva 3
kontakt e-mail: kzeravica@aukos.hr

Doc. dr. sc. Katarina Žeravica (1982., Đakovo) diplomirala je engleski jezik i književnost i njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku 2006. godine, gdje upisuje poslijediplomski doktorski studij Književnost i kulturni identitet. U svibnju 2014. obranila je doktorsku disertaciju pod nazivom „Ironija i satira u dramskim djelima Maxa Frischa“ pod mentorstvom izv.prof.dr.sc. Borisa Dudaša (Filozofski fakultet u Rijeci). Od akademske godine 2007./2008. zaposlena je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku kao asistent za teatrologiju, od 2014. kao poslijedoktorandica, a od srpnja 2017. zaposlena je na Odsjeku za primijenjenu umjetnost pri Umjetničkoj akademiji u Osijeku (od travnja 2018. preimenovanu u Akademija za umjetnost i kulturu) u znanstveno-nastavnom zvanju docenta iz teatrologije i dramatologije gdje predaje obavezne kolegije „Povijest i teorija scenografije 1, 2, 3, i 4“ te „Povijest i teorija kostimografije 1, 2, 3 i 4“. Dobitnica je jednogodišnje stipendije za izradu doktorske disertacije na Wirth Institutu, Sveučilište Alberta, Edmonton, Kanada u godini 2011-2012. Tri puta je bila dobitnica Erasmus+ stipendije za stručno usavršavanje u inozemstvu 2011., 2015. i 2017. (Leeds – Manchester, Engleska). Kao studentica boravila je na kraćim stipendijama (dvotjednim i mjesečnim) u Njemačkoj (Bamberg) i Austriji (Beč i Graz). Također je boravila u Berlinu (siječanj 2017.; sufinanciranje Hrvatski centar ITI) te u Beču (22.7.2018.-4.8.2018.; stipendija Österreichische Gesellschaft für Literatur) na istraživačkim stipendijama.
Objavljuje stručne i znanstvene radove, sudjeluje u znanstvenostručnim projektima, festivalima kazališne umjetnosti i izvedbenih umjetnosti te na raznim stipendijama, znanstvenim i stručnim skupovima u Hrvatskoj i inozemstvu. Pedagoški i znanstveno-istraživački interesi: povijest i teorija drame i kazališta, dramska književnost, povijest i teorija kazališne scenografije i kostimografije te europska plesna umjetnost 20. stoljeća.

BIOGRAFIJA

CROSBI Hrvatska znanstvena bibliografija

Google Znalac

doc. art. Zdenka Lacina Pitlik

doc. art. Zdenka Lacina Pitlik

konzultacije: petak — 12 sati
kabinet: nastavnički kabinet #6, zgrada Odsjeka za kreativne tehnologije, Cara Hadrijana 8/c
kontakt e-mail: zdenka.lacina@gmail.com,  telefon: 0915449944

Zdenka Lacina rođena je 13. ožujka 1981. Završila je srednju Tekstilno-tehničku školu za odjevnog tehničara 1999. godine, potom Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu, smjer dizajna tekstila i odjeće kao diplomirani viši modni dizajner 2004. godine. Magistrirala je 2013. godine, također na Sveučilištu u Zagrebu, na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, Sveučilišni diplomski studij i stekla zvanje magistra struke, inženjerka tekstilnog i modnog dizajna, smjer: kostimografija. Radno iskustvo konstrukcije, modeliranja i dizajna stekla je radeći u radionici HNK u Zagrebu pod vodstvom Jelice Ozimec, gdje je sudjelovala u izradi brojnih opernih, dramskih i baletnih produkcija. Kao dizajner, konstruktor i modelar radila je i u modnoj industriji: Varteks Pro d.o.o. Varaždin, Sloga IMK d.o.o. Požega, Smoda d.o.o. Požega, bavila se poslom stilista i vizažista, organizirala je brojne skupne i samostalne modne revije, izložbe te je pisala vlastitu modnu kolumnu. Od 2009. surađuje s Umjetničkom akademijom u Osijeku kroz kazališne projekte kao kostimograf, te 2013. počinje raditi kao vanjski suradnik, a danas nosi zvanje docentica umjetnosti. U međuvremenu surađuje s raznim kazalištima diljem Hrvatske kao kostimograf i scenograf.

BIOGRAFIJA

Bibliografija umjetnika

doc. art. Dejan Duraković

doc. art. Dejan Duraković

konzultacije: srijeda / 13 – 14 sati
kabinet: broj 1, adresa: Cara Hadrijana 10a, Osijek
kontakt e-mail: dejan.durakovic@aukos.hr,  telefon: 0993552480
Dejan Duraković, akademski kipar rođen je 25. svibnja 1959. godine u Vinkovcima. Diplomirao je 1989. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Stipe Sikirice. Izlagao je na mnogim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu te ostvario dvadeset i jednu samostalnu izložbu. Autor je javnih spomenika: M. A. Reljković, Josip Runjanin, Krunoslav Tkalac, Marija i Ivan Kozarac, Matija Gubec i statua koje se dodjeljuju kao nagrade: „Duhovno Hrašće“ na manifestaciji „Pjesnički susreti“ u Drenovcima, „Satir“ na manifestaciji „Festival glumca“ i statua „Maske“ na manifestaciji „Smotra kazališnog stvaralaštva“ u Retkovcima.

Bliski su mu simbolizam, minimalizam te konceptualna umjetnost. Kao likovni pedagog radi od 1989. godine, a od 2008. godine radi kao profesor na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Umjetnički je voditelj sedam likovnih kolonija, voditelj likovnog odjela Ogranak Matice hrvatske Vinkovci, od 2009. godine scenograf manifestacije međunarodnog i nacionalnog značaja „Vinkovačke jeseni“, član organizacijskog odbora međunarodne smotre kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko – srijemskoj županiji i scenograf kazališta „Mika Živković“ u Retkovcima.

BIOGRAFIJA 

Bibliografija umjetnika

doc. art. Branko Čegec

doc. art. Branko Čegec

konzultacije: svake druge srijede prema rasporedu / 11 — 13 sati
kabinet: broj 29, Trg sv. Trojstva 3, Osijek
kontakt e-mail: branko@brankocegec.com, telefon: 098476376

Branko Čegec (1957.) diplomirao Jugoslavenske jezike i književnosti i komparativnu književnost na Filozosfkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Uređivao književnost u omladinskim novinama i časopisima Polet i Pitanja. Od 1995. do konca 1989. glavni urednik časopisa Quorum, od 1989. do konca 1990. glavni i odgovorni urednik lista za kulturu Oko, nakon toga do 1993. urednik u izdavačkoj kući Mladost. Godine 1992. pokrenuo vlastitu nakladničku kuću Meandar (od 2005. MeandarMedia), 1998. Hrvatske neovisne nakladnike i bio njihov prvi predsjednik. Godine 1999. izabran je za predsjednika Odbora Goranova proljeća, najveće hrvatske pjesničke manifestacije, na čijem čelu ostaje do jeseni 2007. Od 2000. do 2002. bio je nestranački pomoćnik ministra kulture u koalicijskoj vladi lijevog centra. Godine 2002. pokreće Centar za knjigu i Časopis za knjigu Tema. Od jeseni 2018. radi na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Objavio je petnaestak knjiga poezije, kritike, esejistike i proze: Eros-Europa-Arafat (1980), Zapadno-istočni spol (1983), Presvlačenje avangarde (1983), Melankolični ljetopis (1988), Ekrani praznine (1992), Fantom slobode (1994), Nitko ne govori hrvatski / Personne ne parle croate (s M. Mićanovićem i I. Prtenjačom, 2002), Tamno mjesto (2005), Tri krokodila (sa S. Karuzom i M. Mićanovićem, 2005), Zapisi iz pustog jezike (2011), Pokret otpora (2011), Pun mjesec u Istanbulu (2012), Unatrag – izabrane pjesme (2014), Talačka kriza, Uspon i pad Koševskog brda / Sarajevo za prolaznike. Knjige poezije objavljene su mu na slovenskom, makedonskom (3), slovačkom i francuskom (2) jeziku, a pjesme su mu uvrštene i u tridesetak antologija, izbora i pregleda u zemlji i inozemstvu. Autor je ili koautor panorama i antologija suvremene hrvatske književnosti Strast razlike, tamni zvuk praznine (s Miroslavom Mićanovićem, 1995), Poza za proznu situaciju (Poznañ, Poljska, 2005) i Surfacing (s Mariom Suškom, Brownsville, USA, 2014).

BIOGRAFIJA

https://brankocegec.com/

Bibliografija umjetnika

Kristina Kumrić, predavačica

Kristina Kumrić, predavačica

konzultacije: srijeda 12-14 h
kabinet: broj 10, Trg Sv. Trojstva 3 (zgrada Rektorata) II kat
kontakt e-mail: kristinakumric@gmail.com, telefon: 098423245

Kristina Kumrić (Split 1975.) diplomirala je Projektiranje i dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, te Filmsku i TV režiju na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Između dvaju studija radila je kao kontrolor kvalitete izrade u Calzedoniji (Segusino, Italija). Od 2008. surađivala je kao scenarist i redatelj na emisijama Parlaonica (HRT/program za djecu i mlade), Mijenjam svijet (produkcija Hulahop za HRT), te Noćna kavana (HRT/program za kulturu). Kao scenarist i pisac dijaloga radila je na serijama Ruža vjetrova i Tajne (RTL), te Na granici (NovaTV). Autorica je nekoliko kratkih igranih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova. Dokumentarni film Welcome to Igrane nagrađen je na više festivala, dok je kratki igrani film Po čovika, premijerno prikazan na međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, obišao četrdesetak festivala i osvojio desetak nagrada.

BIOGRAFIJA 

 

Home

Bibliografija umjetnika

Jurica Novaković, predavač

Jurica Novaković, predavač

konzultacije: utorak / 19:30-20:30 sati
kabinet: broj 28, Ulica cara Hadrijana 8/B
kontakt e-mail: jurica.novakovic@uaos.hr,  telefon: 099/2640676

Rođen je u Osijeku gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je filozofiju i engleski jezik i književnost na Filozofskome fakultetu u Zagrebu 2003. godine. Na Filozofskome fakultetu u Zagrebu završava poslijediplomski stručni prevoditeljski studij 2007. godine. Od prosinca 2008. godine, zaposlen je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Sudjeluje u nastavi kolegija Engleski jezik.

BIOGRAFIJA

Davor Molnar, umjetnički suradnik

Davor Molnar, umjetnički suradnik

Ivana Živković, asistentica

Ivana Živković, asistentica

konzultacije: petak / 12 — 13 sati
kabinet: nastavnički kabinet #6, zgrada Odsjeka za kreativne tehnologije, Cara Hadrijana 8/c
kontakt e-mail: zivkovicivana4@gmail.com, telefon: 091 521 05 91

Rođena je 1988. godine u Vinkovcima. Diplomirala je Likovnu kulturu na Umjetničkoj akademiji u Osijeku 2012. s temom praktičnog dijela diplomskog rada: Scenografija i kostimografija za predstavu Trenk cabaret. Tijekom i nakon studija izlagala je na skupnim izložbama te sudjelovala u akademskim projektima. Ostvarila je više kazališnih projekata u vidu scenografije, kostimografije i lutkarskog oblikovanja i tehnologije. Redovita je članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Osijeku. U Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku bila je zaposlena od 2013. te je od iste godine bila izabrana i u naslovno suradničko zvanje asistenta na Odsjeku za likovnu kulturu Umjetničke akademije u Osijeku, a od 2017. zaposlena je na Odsjeku za kreativne tehnologije u zvanju asistenta na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku gdje sudjeluje u realizaciji nastave na kolegijima vezanim uz kazališno oblikovanje. Aktivno se bavi umjetničkim radom na području kazališne likovnosti kao autorica lutaka te scenografije i kostima u produkciji kazališta i profesionalnih kulturnih ustanova. Također je sudjelovala u likovnoj realizaciji predstava predstavljenih na festivalima i smotrama nacionalnog i međunarodnog karaktera. Doktorandica je na poslijediplomskom interdisciplinarnom sveučilišnom studiju Kultirologija pri Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

BIOGRAFIJA 

Bibliografija umjetnika

Sheron Pimpi-Steiner, asistentica

Sheron Pimpi-Steiner, asistentica

konzultacije: petak / 12 — 13 sati
kabinet: nastavnički kabinet #6, zgrada Odsjeka za kreativne tehnologije, Cara Hadrijana 8/c
kontakt e-mail: s.p.steiner6@gmail.com, telefon: 091 193 46 06

Sheron Pimpi-Steiner rođena je 1990. godine u Osijeku. Diplomirala je Likovnu kulturu na Umjetničkoj akademiji u Osijeku 2015. godine s temom praktičnog dijela diplomskog rada „Lutka u odgoju i obrazovanju: Znameniti Osječani“. Tijekom i nakon studija izlagala je na nekoliko skupnih izložbi te sudjelovala u akademskim projektima. Ostvarila je više kazališnih projekata u vidu lutkarskog oblikovanja i tehnologije, scenografije i kostimografije. Zaposlena je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku od 2016. godine u zvanju asistenta na Odsjeku za kreativne tehnologije. U realizaciji nastave sudjeluje na kolegijima vezanim uz oblikovanje i tehnologiju lutaka i scenografiju. Redovita je članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Osijeku. U suradnji s profesionalnim kulturnim ustanovama te samostalno, svoj je umjetnički rad predstavila na kulturnim manifestacijama, festivalima i smotrama nacionalnog i međunarodnog karaktera te se aktivno bavi umjetničkim djeluje mna području kazališne likovnosti. Doktorandica je na poslijediplomskom interdisciplinarnom sveučilišnom studiju Kulturologija pri Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

BIOGRAFIJA 

Bibliografija umjetnika

Lorna Kalazić Jelić, asistentica

Lorna Kalazić Jelić, asistentica

Vinko Vidmar, asistent

Vinko Vidmar, asistent

Tomislav Marijanović, bacc. ing. el., viši tehničar

Tomislav Marijanović, bacc. ing. el., viši tehničar

konzultacije: četvrtak / 17 — 18 sati
kabinet: broj 29 / Zgrada Odsjeka za vizualne umjetnosti, K.P. Svačića 1/F
kontakt e-mail: tomislav.marijanovic@aukos.hr, telefon: 098 312 6191

Tomislav Marijanović rođen je u Osijeku 5. kolovoza 1982. godine. Srednju školu, opću gimnaziju, završio je u Osijeku. Na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku 2005. godine upisuje Cisco akademiju mrežnih tehnologija koju je završio 2007. godine. Radno iskustvo stječe od 2008. godine do 2009. godine kao grafički dizajner, paralelno predaje Grafički dizajn na informatičkom učilištu Algebra. Od 2009. godine zaposlen na Umjetničkoj akademiji u Osijeku kao informatički referent i koordinator Informacijskog sustava visokog učilišta (ISVU) te upisuje Elektrotehnički fakultet u Osijeku, smjer informatika i stječe zvanje inženjera elektrotehnike i informatike. Od 2012. godine tehnički suradnik u nastavi na Odsjeku za vizualne komunikacije, od 2015. viši tehničar na Odsjeku za kreativne tehnologije.

BIOGRAFIJA 

Naslovna

 

Damir Šafar, tehnički suradnik

Damir Šafar, tehnički suradnik

/

Josipa Jakobović, tehnička suradnica

Josipa Jakobović, tehnička suradnica

/

prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić

prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić

konzultacije: ponedjeljkom / 18 — 19 sati
kabinet: ured dekanice, Kralja Petra Svačića 1/F
kontakt e-pošta: hsablict@aukos.hr,  telefon: 031/253-333

U rodnom gradu Osijeku pohađala je osnovnu i srednju školu te diplomirala na Filozofskom fakultetu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je 1997. godine magistrirala s temom Kratka priča devedesetih – biblioteka i autori časopisa Quorum, a 2001. je obranila doktorsku disertaciju naslovljenu Modeli hrvatske suvremene autobiografske proze. Na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku predaje u statusu redovitog profesora u trajnome zvanju kolegije iz područja književnosti i kulture. Prva je ambasadorica Deska Kreativna Europa Ministarstva kulture RH. Autorica je 19 knjiga i preko stotinu znanstvenih radova.

Objavila je sljedeće knjige:

 1. „Montaža citatnih atrakcija – quorumova kratka priča“, Matica hrvatska ogranak Osijek, Osijek, 1998, 196.str.;
 2. „Intimno i javno – ogledi o suvremenoj autobiografskoj prozi“, Naklada Ljevak, Zagreb, 2002., 227. str.;
 3. „Slavonski tekst hrvatske književnosti“, Matica hrvatska, Zagreb, 2003., 643.str. (koautorstvo s Goranom Remom);
 4. „Gola u snu-o ženskom književnom identitetu“,  Znanje, Zagreb, 2005., 221. str.;
 5. „Dnevnik nevidljivoga – moja godina 2007.“, Naklada Ljevak, Zagreb, 2008., str. 378. (fotografija Davor Šarić)
 6. „Hrvatska autobiografska proza“, Naklada Ljevak, Zagreb, 2008., 250.str.;
 7. „Kortars horvat irodalom-költeszet es rövidtörtenet 1968-tol najpjainking“ (Hrvatska suvremena književnost – pjesništvo i kratka priča od 1968), Jelenkor, Pečuh, 2009, 321.str. (koautorstvo s Goranom Remom);
 8. „Bogdan Mesinger – esej“, Oksimoron, Osijek, 2010., str. 203 (fotografija Davor Šarić)
 9. „Pannonius, Vrančić; pretapanja“, Oksimoron, Osijek, 2010, str. 246 (fotografija  Davor Šarić)
 10. „Grad koji šarmira“, DHK Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, Požega, 2011. str 297
 11. „O strasti, čitanju, dokolici“, Naklada Ljevak, Zagreb, 2011., str.213
 12. „Uvod u hrvatsku kratku priču“, Leykam international d. o.o., Zagreb, 2012., str. 248
 13. „ЗА СТРАСТИТЕ, ЧИТАЊЕТО, БЕЗДЕЛНИЧЕЊЕТО, Одбрани есеи, („O strasti, čitanju, dokolici“) Медитеранска Академија „Браќа Миладиновци‘‘, СТРУГА, 2013., str. 207
 14. „Meandar – književna panorama Europe“, Mediteranska Akademija, Struga 2013., str 276 (koautorstvo s Radomirom Andrićem i Razme Kumbaroskim)
 15. „Dodir teksta“, MeandarMedia, Zagreb, 2015
 16. “Skriveno u oku”, Naklada Ljevak, Zagreb., 2015.
 17. “U osječkom Nutarnjem gradu”, HAZU Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku, Zagreb/Osijek, 2017.
 18. Kroćenje unutarnjeg nemira; ja, žena, prostor / Taming of restlessness: I, woman, space, Akademija za umjetnost i kulturu, Osijek, 2018.
 19. “Kartografija ljubavi; Dunavom”, Naklada Ljevak, Zagreb, 2021.

Priredila je sljedeće knjige:

 1. „Osječka čitanka – Sretne ulice“, Matica hrvatska ogranak Osijek, Osijek, 2000, 231.str; (koautorstvo s Goranom Remom)
 2. „Đakovačka čitanka – Puut nebeski“, Matica hrvatska ogranak Đakovo, Đakovo, 2000, 201.str; (koautorstvo s Goranom Remom)
 3. „Nebo nad Osijekom – intimistički zapisi“, Matica hrvatska ogranak Osijek, Osijek, 2003., 378.str;
 4. Franjo pl. Ciraki „Bilježke / Zapisci“, Grad Požega, Ogranak DHK slavonsko-baranjsko- srijemski, Osijek/Požega, 2004; 780. str;
 5. „Slavonska krv-izbor iz djela Josipa i Ivana Kozarca“, Znanje, Zagreb, 2005, 150 str.;
 6. „Ës a Dräva csak folyot – Szlavöniai horvät rövidtorozak“ (Tekla rijeka Drava- izbor iz kratke priče slavonskog teksta hrvatske književnosti), Jenekor, Pečuh, 2005, 234.str;
 7. „Šokačka čitanka“, Matica hrvatska ogranak Osijek/Šokačka grana, Osijek, 2007., 345.str.
 8. Zdenka Marković „Njegov posljednji san – iz ostavštine“, Grad Požega/Ogranak DHK slavonsko-baranjsko-srijemski, Osijek/Požega, 2007; 380. str.

Dobila je sljedeće nagrade:

1997. „Josip i Ivan Kozarac“ za najbolje znanstveno djelo („Montaža citatnih atrakcija“)
2000. „Fran Galović“ za najbolje djelo zavičajne tematike (u suradnji s Goranom Remom za „Osječku čitanku“)
2003. Pečat grada Osijeka za kulturu
2005. „Julije Benešić“ za najuspješnije književno-kritičarsko djelo („Gola u snu“).
2007. Godišnja nagrada grada Požege za kulturu
2009. Zlatna plaketa Grb Grada Osijeka za znanost
2013. „Ars longa, vita brevis“ za najbolju prevedenu knjigu eseja u Makedoniji („O strasti, čitanju, dokolici“).
2014. „Akademija Mediterana“ za ukupni stvaralački i književni opus, Struga, Makedonija
2017. nagrada “Josip i Ivan Kozarac” za znanstvenu knjigu godine (“U osječkom Nutarnjem gradu”)
2018. književna nagrada Stipan Bilić-Prcić, Zaklade HAZU za knjigu “U osječkom Nutarnjem gradu”

Predsjednica je  Matice hrvatske ogranak Osijek u razdoblju 2003-2007.
U uredništvu časopisa Kolo od 1998-2009. Članica je Pen-a, DHK i HDP.
Pisala je književne kritike za Vjesnik (u kolumni Dodir teksta), a piše ih za Hrvatski radio 1. program (emisija Kutiju slova).
Napisala je scenarij za dokumentarni film Irena Vrkljan Samo albumi, knjige i plehnata kutija, Božidar Violić: u znaku blizanaca, Brane Crlenjak: umjesto fotografija, kotlić, Jasna Melvinger: Dok se budem dvoumila, Bogdan Mesinger: traganje za obiteljskim vrijednostima, Igor Mandić: nježno srce i sloboda lajanja, Željko Senečić: unutra sam JA.

BIOGRAFIJA 

CROSBI Hrvatska znanstvena bibliografija

Google Znalac