Ines Hustić: Osvrt na ovogodišnji Festival klavirskih dua – Quattromania 2024. (8. – 9. 4. 2024.)

Posted on Posted in instrumentalne_obavijesti

Naša Ines Hustić, studentica Klavira, napisala je sjajan kritički tekst o ovogodišnjem Festivalu klavirskih dua – Quattromania 2024.

U ponedjeljak, 8. travnja, i utorak, 9. travnja, svečana dvorana Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, bila je ispunjena zvukom klavira. Odvijao se Festival klavirskih dua Quattromania. Festival je to u sklopu kojega su se mogli čuti koncerti već dobro „uigranih“ klavirskih dua, ali i onih koji tek ulaze u svijet zajedničkog muziciranja, upoznati umjetnike i njihove priče, te naučiti nešto novo u sklopu masterclassa organiziranog za klavirska dua Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Festival je otvoren koncertom Ive Ljubičić Lukić i Kosjenke Turkulin, dvije zagrebačke pijanistice koje, kao klavirski duo, djeluju već 12 godina. Njihovo iskustvo u zajedničkom muziciranju i stvaranju glazbe čulo se u svakom tonu, osjetilo u svakom udahu i vidjelo u svakom pokretu. Raznolik, tehnički i muzički zahtjevan program nikoga nije ostavio ravnodušnim. Publika je nakon Fantazije u f-molu, op. 103, D. 940 F. Schuberta, Preludija i valcera F. Paraća i suite Dnevnik zlatne ribice I. Končića, pijanistice nagradila dugim aplauzom i velikim osmjesima na licima. Kao bis, Lukić i Turkulin su izvele Mađarski ples J. Brahmsa i zaokružile koncert u vedrom tonu i opuštenoj atmosferi. Kroz razgovor s pijanisticama, saznali smo da je njihov duo nastao sasvim slučajno, a upravo je Schubertova Fantazija u f-molu prva skladba koju su zajedno izvele. Predstavile su i svoj projekt, Zagrebački festival klavirskih dua u okviru kojeg uz koncerte redovito organiziraju stručne skupove i tribine, a pored „domaćih“ klavirskih dua, publici nastoje predstaviti i veća, svjetska imena klavirskih dua.

Drugi koncert bio je rezerviran za studente Muzičke akademije u Zagrebu pod mentorstvom prof. Katarine Krpan. Studentice Bešlić i Pavlović izvele su Jutro 1, Jutro 2, Repete za dva klavira A. Kumara, Happy Ligeti 2 F. Đurovića, Istanbul’da Bir Kiş Sabahi F. Sayja, Passo sempio I. Josipovića i Divertimento za dva klavira D. Bobića. Studentice su svoj nastup otvorile i zatvorile skladbama za dva klavira, dok su u sredinu smjestile skladbe za klavir četveroručno, i postigle zaokruženu formu svog nastupa. Atraktivnim skladbama pokazale su veliko iskustvo zajedničkog nastupanja i zavidnu razinu vladanja raznim klavirskim tehnikama što je doprinijelo tonskom bogatstvu i šarolikosti njihovih izvedbi. Njihovi kolege, studenti Kranjčić i Cigić predstavili su se skladbama za klavir četveroručno, Bilder aus Osten, op. 66 R. Schumanna (I., III. IV i VI. stavak) i 6 Morceaux, op. 11 S. Rahmanjinova. Pokazali su izuzetnu muzikalnost i tehničku spretnost.

Treći koncert pripao je gostima iz Novog Sada, pijanistima Kosti Kneževiću i Stefanu Rakiću. Za ovu prigodu, u svoj su program uvrstili 5 komada za klavir četveroručno G. Ligetija, Simfonijske plesove op. 45 za dva klavira S. Rahmanjinova, i Divertimento za dva klavira R. R. Benneta. Izvedba svake skladbe bila je zadivljujuća, a njihova međusobna komunikacija nepogrješiva, pod njihovim rukama, klaviri su uistinu „pjevali“. Posebno divljenje i oduševljenje kod publike izazvao je Divertimento za dva klavira R. R. Benneta, a simpatičan je dvojac nagrađen dugim i glasnim aplauzom, i ponekim uzvikom „bravo“ iz publike. Nakon koncerta, Knežević i Rakić su izrazili svoje zadovoljstvo sviranja na kvalitetnom instrumentu kao što je Fazioli, podijelili nekoliko dogodovština iz svoje bogate zajedničke, ali i individualne pijanističke karijere i poručili da je klavirski svijet surov, a za uspjeh u njemu potrebno je puno strpljenja, upornosti i truda.

Prvi dan Quattromanie završio je masterclassom za klavirska dua Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Studenti su imali priliku prezentirati svoje umijeće zajedničkog muziciranja i naučiti ponešto novo od profesorica D. Shtereve i E. Simeonove iz Sofije, koje su svoje iskustvo i znanja rado podijelile sa studentima.
Drugi dan Quattromanie bio je rezerviran za izlaganje prof. Mirne Sabljar na temu Dobrobit njegovanja sviranja klavirskog dua od elementarnog stupnja glazbenog obrazovanja. Kroz izlaganje studenti su naučili da sviranje u klavirskom duu kreće od prvog sata sviranja klavira, a čine ga učenik i njegov učitelj. Prof. Sabljar je kroz izlaganje studentima predstavila brojne dobrobiti sviranja klavirskog dua, ali i pokazala dvije vježbe koje učenicima mogu pomoći da „bolje osjete jedan drugoga“.

Nakon izlaganja prof. Sabljar, svečanom dvoranom ponovno je orio zvuk klavira. Četvrti koncert, ujedno i posljednji u sklopu festivala Quattromanie pripao je studentima Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Klavirska dua pripremala je prof. Yuliya Krasnitskaya. Studenti Aladić i Križanec izveli su Valcer br. 6 iz baleta Uspavana ljepotica op. 66 P. I. Čajkovskog, koji je za klavir četveroručno priredio S. Rahmanjinov, Dmitrović i Sudar 5 komada za klavir četveroručno S. Ligetija, a Begović i Jović De la poėtica y los despertares – Cinco piezas de carácter para dos pianos, op. 73 bis M. Bertrana, što je ujedno i praizvedba ovog djela u Hrvatskoj. U sklopu festivala Quattromania, još je jedno djelo doživjelo praizvedbu u Hrvatskoj. Riječ je o a la memȯria de Frederic Mompou: I. Cançȯ, II. Dança istog skladatelja, M. Bertrana, a izveli su je studenti Jakobović i Aušić. Studenti su uspješno prezentirali znanje koje su upili od svojih profesora, potvrdili kvalitetu rada na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, i pokazali da su spremni i za veće pozornice. „Točku na i“ stavili su studenti Begović i Jović koji su efektnim Varijacijama na Paganinijevu temu za dva klavira W. Lutoslawskog zatvorili ovogodišnju Quattromaniu.

Ines Hustić

Podijeli...