Projekti

Posted on Posted in Razno

Environmental Risk Assessment and Mitigation on Cultural Heritage Assets in Central Asia (ERAMCA) 

ERAMCA je Erasmus+ projekt koji uvodi interdisciplinarni pristup u Republiku Uzbekistan i Republiku Tadžikistan radi rješavanja kompleksnog problema procjene i smanjenja ekoloških rizika na kulturnoj baštini u središnjoj Aziji. Projekt započinje istraživanjem lokalnih potreba u partnerskim zemljama i pretvara te zahtjeve u kurikulum za diplomski studij (120 ECTS), digitalnu knjižnicu gdje su pohranjeni svi nastavni materijali (knjige, hiperlinkovi, videozapisi, najbolje prakse) vezani uz predviđene kolegije za diplomski studij, a pristup im je slobodan za sve. Iz CKB sudjeluju izv. prof. dr.sc. Margareta Turkalj Podmanicki i doc.dr.sc. Lana Skender.
 
Nositelj projekta je Sveuciliste „Politecnico di Torino (POLITO)”, Torino, Italija, a partneri na projektu su:

Sveučilište Bauhaus-Universität Weimar”, Weimar, Njemačka;

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek;

Sveučiliste Toshkent Shahridagi Turin Politexnika Universiteti”, Taškent, Uzbekistan;

Institut „Mirzo Ulug’bek nomidagi Samarqand Davlat Arxitektura-Qurilish Instituti”, Samar-kand, Uzbekistan;

Akademija „Akademiya ilimhoi Čumburii Točikiston”, Dušanbe, Tadžikistan;

Sveučilište “”Donišgohi tehnikii Točikiston ba nomi akademik M. Osimi”, Kučand, Tadžikistan; Institut “Donškandai politehnikii Donišgohi tehnikii Točikiston ba nomi akademik M. Osimi”, Kučand, Tadžikistan
Više o projektu: https://eramca.com/

 

Brošura “Umijeće izrade i restauracija vitraja”

 

CKB partner na EWAP projektu “Documenting chardak house for preserving endangered wooden structure along Drava and Danube rivers in Croatia”

Projekt istraživanja i dokumentiranja čardaka, tradicionalnih drvenih spremišta za kukuruz, predstavlja vrijedan napor za očuvanje kulturne baštine kontinentalne Hrvatske. Područja Koprivničko-križevačke, Virovitičko – podravske i Osječko-baranjske županije, ruralnih naselja duž rijeka Drave i Dunava, čuvaju neke od najljepših primjera ove vrste drvene arhitekture.

Čardak danas predstavlja identifikacijski element tradicionalnih seoskih gospodarstava te dvorišta. Njegova raznolikost duž rijeka Drave i Dunava očituje se u različitim građevinskim tehnikama i estetici koja polako nestaje. Glavni fokus ovog projekta usmjeren je na dokumentiranje i istraživanje njegove drvene strukture. Provedba projekta odvijat će se prvenstveno na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu u Osijeku (voditeljica projekta je izv. prof.dr.sc. Dina Stober), okupljajući interdisciplinarni tim stručnjaka, među kojima su studenti AUK i suradnici Centra za kulturnu baštinu. Cilj je stvoriti opsežnu dokumentaciju ovih tradicionalnih građevina, čime se omogućava očuvanje njihovog kulturnog značaja i tehničke baštine. Kroz ovu dokumentaciju, projekt će pružiti uvid u različite varijante čardaka, istražujući njihovu povijest, konstrukciju i funkcionalnost.

Osim što će ovaj projekt promicati važnost očuvanja kulturne baštine i njezina dokumentiranja, također potiče suradnju s lokalnim zajednicama i potiče svijest o vrijednosti tradicionalnih građevina. Projekt je financiran u okviru Endangered Wooden Architecture Programme (EWAP) sveučilišta Oxford Brooks.

 

CKB I AUK suoranizatori 9. Dana ICARUS -a Hrvatska u Osijeku – ožujak 2024.

 

Oznaka europske baštine (u suradnji s Gradom Osijekom)

 

Prijevod LONDONSKE POVELJE ZA RAČUNALNE VIZUALIZACIJE KULTURNE BAŠTINE

London charter_hrvatski

 

Podijeli...