Srdačno Vas pozivamo Vas na 8. koncert sezone 2017/18

 

Ženska klapa VENTULA, Split

gosti: Ženska klapa ALLEGRE, Osijek
 

 

IZNIMNO

subota, 13.01.2018.

u 19:00 sati

 

Galerija Waldinger,
Tvrđa / Fakultetska 7

 

 

Radujemo se vašem dolasku!

U četvrtak, 7. prosinca 2017. u prepunom Atriju Muzeja Slavonije, održan je svečani koncert studenata i profesora Odsjeka za glazbenu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku. Na koncertu su nastupili svi ansambli Odsjeka: Akademski pjevački zbor, Akademski tamburaški ansambl, Operni ansambl, Duo Karša, Jazz ansambl i Studentski pjevački zbor Glaz-b-os u suradnji sa solistima i gostima, bivšim studentima i umjetnicima grada Osijeka. 

Ovaj izniman glazbeni događaj predstavlja kulminaciju 11. Glazbenih božićnih svečanosti Umjetničke akademije u Osijeku te je organiziran u  suradnji s Muzejom Slavonije u sklopu manifestacije Advent u Muzeju.

Kako je moto ovogodišnjeg Glaz-bo-sa: Glaz-b-os stvara razlike, organizatori su koncepcijom programa pokušali istaknuti raskoš različitosti ansambala i solista Odsjeka za glazbenu umjetnost  i u toj nakani su u potpunosti uspjeli.

Prvi je nastupio Akademski pjevački zbor Umjetničke akademije u Osijeku pod vodstvom dirigentice izv. prof. art. dr. sc. Antoanete Radočaj-Jerković koji je uz solisticu Anju Papa skladbom Only in Sleep suvremenog letonskog skladatelja Ēriksa Ešenvaldsa uspio najaviti daljnji tijek koncerta u smjeru pravog istinskog užitka u glazbenoj umjetnosti.

Akademski tamburaški ansambl Odsjeka za glazbenu umjetnost pod vodstvom dirigenta Marka Sesara povezao je prošlost, sadašnjost i budućnost Odsjeka na način da su sadašnji studenti izvodili skladbe jednog od bivših profesora Odsjeka za glazbenu umjetnost, uvaženog skladatelja Adalberta Markovića, ali i skladbu bivšeg studenta Akademije Deana Koprija te na taj način ukazali na bogatu tradiciju Odsjeka.

Klavirski duo Karša (Renata i Ivan Karša, viši predavači)  briljantno su izveli skladbe Roberta Schumanna i Antonina Dvořáka. Riječ je profesorima Akademije, osječkim pijanistima svestranog umjetničkog djelovanja koji kao duo djeluju od 2006. godine i iza sebe imaju zavidan broj koncertnih nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu te iznimno širok raspon repertoara od skladbi baroka do suvremenih skladatelja.  

I program opernog ansambla ponovno je oduševio. Mladi i već afirmirani operni umjetnici u suradnji sa svojim profesorima doc. art. Vlahom Ljutićem i izv. prof. art. Berislavom Jerkovićem, osnivačem i umjetničkim ravnateljem ansambla te klavirskim suradnikom Antom Blaževićem izveli su ulomke iz opera Figarov pir, Wolfganga Amadeusa Mozarta te uvijek atraktivno finale II. čina iz operete Šišmiš Johanna Straussa ml. Operni ansambl je osnovan 2010. godine, a do sada je uspio realizirati čak sedam opernih i operetnih naslova te gostovati na istaknutim glazbenim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu (Mađarska, Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina). Na sinoćnjem koncertu, ansamblu su se pridružili bivši studenti studija Pjevanja na UAOS, a današnji članovi opernog ansambla osječkog HNK-a Gabrijela Škrabal, Danijela Božićević, Mirna Vidović i kao gost Zvonko Ivanković.

Na ovogodišnjem koncertu publici se po prvi put predstavio i najmlađi ansambl Odsjeka, Studentski pjevački zbor Glaz-b-os i to izvedbom Slavonske rapsodije, Josipa Hatzea. Mješoviti komorni zbor sastavljen je od 15 studenta  4. godine preddiplomskih studija Odsjeka za glazbenu umjetnost kojeg vodi studentica Martina Proleta. Zahvaljujući višegodišnjim uspjesima ostvarenim na natjecanju pjevačkih ansambala u sklopu festivala Glaz-b-os, zbor je dobio priliku predstavljati Umjetničku akademiju na 21. Međunarodnom zborskom festivalu Cro Patria u Splitu (1.-3. prosinca 2017.) gdje je osvojio posebnu nagradu stručnog žirija kao najbolji debitantski zbor festivala. 

 

Jedan potpuno drugačiji izraz, pun energije koncertu je dao nastup Jazz ansambla. Njegovo osnivanje potaknuo je etablirani jazz pijanist i profesor Odsjeka za glazbenu umjetnost Davor Dedić. Ansambl tradicionalno nastupa u različitim formacijama, a do sada je u njemu nastupilo preko 30 mladih glazbenika koji, u suradnji s već afirmiranim glazbenicima često i alumnijima Akademije, izvode neke od najpoznatijih jazz standarda. Na koncertu su u izvedbama skladbi Sonnija Rollinsa, John Fredericka Cootsa, Haven Gillespija te Boba Dylana nastupili Zvonimir Glibušić - klavir, Jelena Pušić – flauta, Marijan Gašparović - kontrabas, Luka Kolak – bubanj, Ivan Jurišić - marakas, Dominik Blaževac - vokal, Vedrana Vrtarić - el. bas te Voditelj Jazz ansambla Davor Dedić – klavir.  

Koncert je završio nastupom najstarijeg i najreprezentativnijeg ansambla Odsjeka - Akademskim pjevačkim zborom. Zbor u kojem pjevaju svi studenti Odsjeka za glazbenu umjetnost važan je dio glazbenog identiteta Akademije.  Zbor je iznimno uspješan i do sada je postigao zavidan broj različitih umjetničkih ostvarenja koja se sastoje od međunarodnih koncertnih turneja i suradnji, nastupa u zajedničkim projektima s drugim ansamblima, osvojenih nagrada na međunarodnim i nacionalnim zborskim natjecanjima, samostalnih koncertnih nastupa do sudjelovanja u opernim, operetnim i dramskim predstavama, snimanja nosača zvuka i drugo. Posljednjih trinaest godina, vodi ga izv. prof. art. i dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković koja je na ovom koncertu u suradnji s klaviristom Davorom Dedićem izvedbom umjetničkih aranžmana suvremene popularne glazbe predstavila jedno novo i drugačije tonsko lice zbora.

Ostaje je zaključiti kako su studenti i profesori Odsjeka za glazbenu umjetnost Umjetničke akademije doista pokazali zavidnu razinu izvođačke i kreativne glazbene sinergije koja je prisutnoj publici pružila nesvakidašnji glazbeni užitak te potvrdili kako je Umjetnička akademija u Osijeku, mjesto na kojem se već dugi niz godina predano i kvalitetno unaprjeđuje glazbena umjetnost.

 

Srdačno Vas pozivamo Vas na 7. koncert sezone 2017/18

 

Katarina Sobočan Makević, glasovir
 

srijeda, 10.01.2018.

u 19:30 sati

 

Koncertna dvorana Glazbene škole Franje Kuhača Osijek,
Trg sv. Trojstva 1

 

 

Radujemo se vašem dolasku!

Srdačno Vas pozivamo Vas na 6. koncert sezone 2017/18

 

Božićni koncert
 

Tamburaški orkestar Odsjeka za novu glazbu UAOS

dirigenti: Tihomir Ranogajec, Mladen Tutavac

 

Program: F.Chopin / T. Ranogajec / A. Piazzolla / B. Potočnik / D. Vukadin / P. I. Čajkovski / S. Prokofjev / I. Stravinski

 

srijeda, 20.12.2017.

u 20:00 sati (iznimno)

 

Dvorana Doma Željezničar
Radićeva ulica 15

 

Radujemo se vašem dolasku!

Srdačno Vas pozivamo Vas na 4. koncert sezone 2017/18

 

Večer Zoltana Kodalya
Studenti Umjetničkih akademija Pečuha i Osijeka

 

srijeda, 22.11.2017.

u 19:30 sati

 

Muzej Slavonije /  atrij Glavne straže
Tvrđa / Trg sv. Trojstva 2

 

Uz potporu Generalnog konzulata
Republike Mađarske u Osijeku

 

Radujemo se vašem dolasku!