Otvorenje izložbe, Arhiva sjećanja

Posted on Posted in Likovni_obavijesti, Studenti obavijesti
U utorak 14|07|2020 u prostoru Galerije Knifer održat će se otvorenje izložbe diplomskoga rada “ARHIVA SJEĆANJA” Maje Gjajić, studentice odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.
//
Galerija Knifer | 14/07-17/07/2020
//
Otvorenje | Utorak, 14/07/2020 u 19 h
//
Radno vrijeme Galerije Knifer za vrijeme trajanja izložbe |
16:30 – 18:30h (ili po dogovoru +385 (0) 99 5181 097 – Maja)
Ulaz je slobodan.
Detaljnije o radu:
Diplomski rad „Arhiva sjećanja“ na autentičan se način bavi fenomenom putovanja; u teorijskom kontekstu njegovim sociološkim, filozofskim, povijesnim i umjetničkim implikacijama, odnosno općenito, složenom uzročno-posljedičnom kretanju ljudi, ideja i stvari. Formalni rad objedinjuje dvije knjige umjetnika zajedno s pripadajućom prostornom instalacijom koja obuhvaća memorabilije prikupljene na putovanjima te metalne matrice čija je crtačka izvedba vezana za pojedini posjećeni grad i podneblje. Praktični dio diplomskog rada nastao je pod mentorstvom izv. prof. art. Maria Čaušića i doc. art. Vjerana Hrpke, a teorijski dio pod mentorstvom doc. dr. sc. Margarete Turkalj Podmanicki i Karmele Puljiz (predavačica).
Grafički otisci i fotografije, izvedene u alternativnim fotografskim tehnikama cijanotipije i Van Dyke Brown-a, unutar knjiga kronološki prate odredišta posjećena u periodu od posljednje dvije godine te čine svojevrsne vizualne dnevničke zabilješke i interpretacije različitih karakteristika mjesta, vremena ili osoba spoznatih i upoznatih na tim putovanjima. Tako stvorene fotografije i grafički otisci u sebi sadrže komprimirani narativni karakter – osobne anegdote i događaje koji u konačnici sačinjavaju fragmente vlastitih iskustava s puta. Prema tome, svaki kadar unutar knjige određen je nekom osobnom vezom i pričom, koja je ujedno i prenositelj energije ideje vlastitih putovanja. Spoznaja novih prostora i osoba, dovodi do neizbježnog utjecaja koje putovanja općenito mogu imati na aspekt promjene – stava, razmišljanja, razbijanja predrasuda te, u konačnici, na sam stvaralački impuls pri čemu se mijenja pristup i definira umjetničko djelovanje radi postizanja novih konceptualnih i estetskih načela.
Projekt ukazuje na neophodnost premrežavanja različitih polja vlastita djelovanja, koje osim umjetnosti spaja i druge prakse istraživanja, te konkretan čin putovanja, u kome se ogleda važnost interdisciplinarnosti kao sastavne komponente u kreiranju složene strukture suvremenog umjetničkog djela. Tendencija projekta jest nastavak dokumentiranja osobnih putovanja te oblikovanja novih dnevnika. Tema putovanja, kretanja, migracija u kojima je čovjek u potrazi za boljim i drugačijim, materijalnim ili duhovnim, nesumnjivo će ostati intrigantna i zanimljiva za istraživače u bilo kojem smislu i području djelovanja.
Maja Gjajić
Podijeli...