Panel – uloga znanstvene zajednice u razvoju prekogranične suradnje između Hrvatske i Mađarske (s naglaskom na kulturne i kreativne sektore te turizam)

Posted on Posted in Kultura_kreativne_obavijesti

Uspješno je održana radionica umrežavanja akademske zajednice u prekograničnom području Mađarske i Hrvatske, s naglaskom na kulturne i kreativne sektore te turizam i medije. Radionica je održana u četvrtak, 17. lipnja u Pečuhu.

Tema panela: uloga znanstvene zajednice u razvoju prekogranične suradnje između Hrvatske i Mađarske (s naglaskom na kulturne i kreativne sektore te turizam)                          

Vrijeme održavanja: četvrtak, 17.6., 2021., 10.00 sati

Lokacija: Kodály Centar (https://www.kodalykozpont.hu/) Pečuh, soba F08 (Pečuh, Breuer Marcell sétány 4.)

Zsolnay Heritage Management je organizirao panel i radionicu umrežavanja u okviru projekta Manjine kao mostovi (INTERREG HUHR /1901/3.1.2/0092) koja se održala u četvrtak 17. lipnja 2021. godine s početkom u 10.00 sati u Kodály centru u Pečuhu.

Cilj ovog susreta bio je poticanje jačeg povezivanja prekograničnih regija na području Mađarske i Hrvatske u području kulture, umjetnosti, turizma i medija kroz umrežavanje dionika iz akademske i znanstvene zajednice. Prvi dio događanja bio je rezerviran za panel na temu potencijala suradnje, a drugi dio za umrežavanje mogućih partnera u budućim projektima. 

Sudionici panela:

  • Beáta Seres – Sveučilište u Pečuhu (Faculty of Arts), koordinator međunarodne suradnje
  • Gergely Marton, Ph.D. – Sveučilište u Pečuhu (Faculty of Science, Institute of Sport Sciences and Physical education)
  • Ivana Bestvina Bukvić, Ph.D, Ekonomski fakultet u Osijeku
  • Snježana Barić-Šelmić, Ph.D, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku

 

Turistička zajednica Osječko-baranjske županije nositelj je projekta „Manjine kao mostovi između zajednica“, koji je financiran kroz EU Interreg Program prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri su Hrvatska samouprava iz Pečuha koja predstavlja hrvatsku manjinu u Mađarskoj, Zsolnay kulturna četvrt iz Pečuha i Demokratska zajednica Mađara Hrvatske. 

Kako je jedan od osnovnih izazova za jačanje turističkog tijeka između Mađarske i Hrvatske upravo jezična barijera, projekt ima za cilj povećanje tijeka informacija između medija te kulturnog i turističkog sektora u Osječko-baranjskoj županiji i Županiji Baranja, s naglaskom na promociju i informiranje o turističkim događanjima. Dvije manjinske zajednica upravo imaju ulogu biti jezični i društveni katalizatori u tom procesu.  Projekt se provodi ukupno 16 mjeseci, s početkom 1. rujna 2020.godine.

Neke od planiranih aktivnosti projekta uključuju:

– umrežavanje dionika u turizmu i civilnom sektoru s dvije strane granice kroz organizaciju okruglih stolova i „matchmakinga“ na temu suradnje medija, turističkih dionika, institucija, kulturnih ustanova i sl., izradu baze podataka medija, kulturnih ustanova i turističkih dionika u prekograničnom području, razvoj mobilne aplikacije za pregled turističkih događanja u prekograničnom području, uspostavu sustava podrške dionicima na terenu od strane manjinskih zajednica (razmjena informacija, povezivanje s partnerima s druge strane granice, prevođenje i sl.), te su-organizaciju društvenih i kulturnih događanja – umjetničke kolonije u Baranji i Erdutu, Ribarskih dana u Kopačevu, Paprika Festa u Lugu, Festivala svjetla u Zsolnay kulturnoj četvrti te suorganizaciju 2 događaja hrvatske zajednice u Pečuhu. U okviru projekta planirana je i promocija turističkih događanja s dvije strane granice putem društvenih mreža, „billboard“ kampanja, izrada kalendara manifestacija i drugih promotivnih dvojezičnih materijala.

invitation_roundtable_english

Podijeli...