Akademija 2016., 2015., 2014., …

Posted on Posted in Razno

2016.

Akademija dio velikog europskog lutkarskog projekta – All Strings Attached – pioniri europskog lutkarstva iza scene

Veliki dvogodišnji europski lutkarski projekt “All Strings Attached – pioniri europskog lutkarstva iza scene” nastao je u sklopu Kreativne Europe. Uz Umjetničku akademiju u Osijeku, u projektu sudjeluju Comune di Cividale del Friuli iz Italije kao nositelj te Lutkovno gledališče Ljubljana iz Slovenije i Titeres Etcetera Granada iz Španjolske.

Cilj projekta je očuvanje i promocija tradicije lutkarstva iz prvih desetljeća 20. stoljeća, usmjereno na tri važna lutkarska opusa nastala u tri različite sredine u isto vrijeme.

Riječ je o slavnom Talijanu Vittoriju Podrecci, ocu profesionalnog slovenskog lutkarstva Milanu Klemenčiču i važnom španjolskom lutkaru Hermenegildu Lanzu. Dijelovi njihovih opusa kroz projekt će se restaurirati i oblikovati u veliku izložbu koja će, zajedno s predstavama tih autora te brojnim seminarima i radionicama, obići festivale u gradovima sudionika projekta, a u Osijek će stići u sklopu Lutkokaza 2016. godine.

Uloga je Umjetničke akademije u Osijeku napraviti izvedbeni most između bogate lutkarske tradicije i današnjice, kroz suvremenu predstavu modernog lutkarskog izričaja nastalu na temelju triju opusa i tri živopisne biografije. Predstava studenata UAOS premijerno će biti izvedena u velikoj završnici projekta, na festivalu Mittlefest u Cividale del Friuli, u srpnju 2017. godine.

Iz medija:

Studentski.hr

Tportal

Glas Slavonije

Jutarnji list

Glas Slavonije

2015.

10. obljetnica Akademije obilježena je predstavom “Princ Eugen”

Iz medija:

Glas Slavonije

Večernji list

Osječka TV

HRT Hrvatski radio

 

 

 

2013.

 IPA prekograničnog projekta Hrvatska-Srbija pod nazivom “Panonski put umjetnosti – osnaživanje suradnje i umrežavanja institucija za visoko obrazovanje na području umjetnosti i ekologije”

Umjetnička akademija Osijek prvi je puta nositelj IPA prekograničnog projekta Hrvatska-Srbija pod nazivom “Panonski put umjetnosti – osnaživanje suradnje i umrežavanja institucija za visoko obrazovanje na području umjetnosti i ekologije”, u kojemu surađuje s Akademijom umetnosti iz Novoga  Sada. Projekt je predstavljen na konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali prof.dr.sc. Helena Sablić Tomić, dekanica UAOS, izv.prof. Robert Raponja, prodekan za međunarodnu i međuakademijsku suradnju i projektni koordinator, te doc. Vladimir Frelih, s Odsjeka za likovni na UAOSu. Koncept projekta predstavio je Darko Pecotić, predstavnik partnera Zeleni Osijek, dok je u ime partnerske Akademije umetnosti iz Novog Sada govorio prof. Dragan Živančević, projekt koordinator. Glavni rezultati projekta bit će postavljanje umjetničkih instalacija uz biciklističku stazu “Panonski put mira”, koja se proteže od Osijeka do Sombora, kao i na području općina Apatin i Bač u Vojvodini.
Projekt “Panonski put umjetnosti ” započeo je 15. svibnja 2013. godine, a trajat će 15 mjeseci. Za njegovu provedbu Europska unija odobrila je sredstva u visini 117.374,28 eura, od čega Umjetničkoj akademiji u Osijeku pripada iznos od 58.660,73 eura. Partneri na projektu su udruga Zeleni Osijek, te Regionalna agencije Alma Mons iz Novog Sada, a projektne aktivnosti provodit će se na području općina Bilje i Kneževi Vinogradi, te u gradu Osijeku, a u Srbiji u općinama Apatin i Bač, te u Novom Sadu.
Iz medija:

HRT Radio Osijek

Glas Slavonije

RTL SiB.hr

Podijeli...