Lutka u odgoju i obrazovanju – animacija dijelova tijela

Posted on Posted in Razno

Uspješnim svladavanjem gradiva programa polaznici stječu temeljna povijesno-teorijska znanja, koja se odnose na porijeklo i široku primjenu animacija dijelova tijela i prstnih lutki u kazališnoj umjetnosti i obrazovanju.

Sposobni su se likovno izraziti kroz jednostavan crtež, oblikovati karakter lutke crtežom. Posjeduju znanja i vještine neophodne za samostalno oblikovanje i funkcionalnu izradu prstnih lutki te shvaćaju zakonitosti scenskog prostora primjerenog tom tipu lutke. Razumiju i primjenjuju znanja o tehnologiji prstnih lutki te se koriste adekvatnim materijalima i alatima pri izradi.

Uspješnim savladavanjem gradiva programa polaznici stječu znanja i vještine neophodne i  za jednostavnu animaciju dijelova tijela. Sposobni su određenom dijelu tijela udahnuti život, dati mu određeni karakter i djelovati s lutkom u jednostavnijim etidama. Polaznik će moći povezati naučene animacijske elemente u jednostavniju cjelinu, organizirati i kombinirati različite dijelove tijela s obzirom na temu kojom se želi baviti, bit će u stanju s lutkom kao živim bićem reagirati na različite zadane uvjete i situacije. Polaznik će imati dobre temelje za daljnje istraživanje rada s dijelovima tijela i prstnim lutkama.

Po završetku programa polaznici će razumjeti i ovladati znanjima i metodologijom uključivanja prstnih lutaka, kao i animiranih dijelova tijela, u različite obrazovne i nastavne procese te su upoznati s mnogostranošću upotrebe i načinima kvalitetnog i učinkovitog uključivanja lutke kao pomagala u svrhu kreativne umjetničke terapije: lutka kao sredstvo introspekcije i odmaka od vlastitog ja bez stresa, prevladavanje poteškoća u učenju, pomoć pri izražavanju i socijalizaciji djece s poteškoćama u razvoju i sl.

Podijeli...