GLAZ-B-OS

Posted on Posted in Razno

Odsjek za Glazbenu umjetnost,  u prosincu, tradicionalno, organizira festival glazbe pod nazivom GLAZBOS – Glazbene božićne svečanosti.  Festival je 2006. godine osnovala izv. prof. art. dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković i najstariji je umjetnički festival Akademije. Karakterizira ga raznolikost sadržaja koji uključuju koncerte, radionice, predavanja, tribine, promocije knjiga i notnih izdanja, okrugle stolove, predstave te natjecanja studentskih vokalnih ansambala. U organizaciji festivala podjednako aktivno sudjeluju profesori i studenti Odsjeka te se svake godine festival brojčano i programski povećava.

Do sada je u sklopu festivala održano preko  dvjesto programa od kojih kao najznačajnije treba istaknuti koncertne suradnje u zajedničkim izvedbama Magnificata, Andrèa Waigneina, Carmine Burane, Carla Orffa s Akademijama iz Pečuha i Novog Sada, samostalne izvedbe glazbenih djela kao što su Magnificat, Johanna Sebastiana Bacha, The World of the Spirit, Benjamina Brittena, večeri vokalne glazbe posvećene opusu skladatelja Samuela Barbera pod nazivom Sure on this shining night, Magnificat Johna Ruttera i druge.  Također, važan dio festivala čine i samostalne koncertne produkcije solista – pjevača i klavirista kao i edukativne radionice koje su otvorene za najšire građanstvo. Tradicionalno, festival započinje na Svjetski dan zborskog pjevanja koji se svake godine održava druge nedjelje u prosincu, a završava natjecanjem u pjevanju  ansambala sastavljenih od studenata Umjetničke akademije. U programima su do sada sudjelovali studenti , profesori i asistenti Umjetničke akademije u Osijeku i ostalih sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, Teološkog i bogoslovnog fakulteta u Đakovu, Filozofskog fakulteta u Osijeku, Ekonomskog fakulteta u Osijeku) učenici i nastavnici osječkih osnovnih i srednjih škola te gostujući umjetnici iz Pečuha, Zagreba, Ljubljane, Graza, Novog Sada, Budimpešte i  Debrecena.

Razvijanju prepoznatljivosti Sveučilišta J. J. Strossmayera kao sinonima za vokalnu glazbu na široj međunarodnoj glazbenoj sceni pridonosi prezentiranje kvalitetnih glazbenih domaćih i inozemnih ostvarenja, premijerno izvođenje festivalskog programa, premijerno izvođenje vokalno-scenskih djela, intenzivna glazbena naobrazba kao i umjetnička podrška pjevačima za njihove daljnje karijere. Pokretanje ovakvog festivala dodatno je kulturno obogatilo ovaj dio Hrvatske, afirmiralo brojne umjetnike i organizacije, decentraliziralo glazbenu scenu i približilo je širem krugu publike. Kao cilj valja istaknuti i afirmaciju mladih vokalnih umjetnika. Natjecanje je kvalitetan glazbeni brend grada i Sveučilišta.

 

GLAZ-B-OS 2019 – 13. glazbene božićne svečanosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku

Podijeli...