Gostujuće predavanje/radionica o digitalnoj sigurnosti „Sigurno i odgovorno novinarstvo“

Posted on Posted in Kultura_kreativne_obavijesti, Studenti obavijesti novo

Troje stipendista Internewsovog programa o digitalnoj sigurnosti održat će gostujuće predavanje/radionicu čiji je cilj upoznavanje polaznika s prikladnim, jednostavnim i praktičnim alatima i praksama zahvaljujući kojima ćete u digitalnom okruženju moći bolje zaštititi svoja online pretraživanja, komunikaciju i izvore.

U svijetu rastuće digitalizacije i tehnologizacije novinarke i novinari sve se više suočavaju s novim vrstama prijetnji koje ugrožavaju ne samo njihov rad, već i sigurnost redakcije i izvora informacija – od širenja dezinformacija i lažnih vijesti, hakiranja preko otimanja zaporki i curenja informacija do nadzora digitalnih aktivnosti. Sve je važnija sposobnost identificiranja prijetnji s kojima se mogu suočiti te poduzimanje relevantnih koraka za jačanje sigurnosti kako bi smanjili rizike prijetnji novinarima i redakcijama te zaštitili izvore informacija i njihov identitet.

Kako bi mogli identificirati prijetnje, tijekom predavanja/radionice polaznike će upoznati s logikom digitalne komunikacije i pretraživanja informacija, radi stjecanja razumijevanja o podacima koje otkrivamo o sebi (ali i drugima) prilikom rada na uređajima, s fokusom na sigurnosne aspekte aplikacija za komunikaciju (WhatsApp, SMS, Facebook Messenger) te različite razine zaštite aplikacija koje se najčešće koriste.

Budući da sigurnost novinara ovisi i njegovoj odgovornosti, dio predavanja bit će posvećen i tome kako tražiti pouzdane informacije na internetu te kako provjeriti točnost tvrdnji u novinarskim tekstovima. Iznošenje provjerenih informacija ne samo da je važno za njegov integritet i poštivanje temeljnih novinarskih standarda, nego novinara i štiti od potencijalnih sudskih postupaka ili prijetnji. Stoga je važno za svakog novinara da zna koji internetski izvori su kredibilni i gdje može pronaći točnu informaciju (kratak pregled javno dostupnih podataka).

Nakon radionice polaznice i polaznici dobit će dodatnu podršku s ciljem uspješne primjene i upotrebe predstavljenih alata, kao i mogućnost dodatnih online sastanaka s ciljem poticanja i pomoći oko njihove upotrebe.

Gostujuće predavanje/radionica bit će održano u ponedjeljak, 20. ožujka 2023., s početkom u 11:30 u predavaonici P15 (Trg sv. Trojstva 3, Osijek, 2. kat).

O navedenim temama govorit će:

  • Dubravka Grubišić, novinarka (Hina)
  • Matej Mikašinović-Komšo, politolog (Gong)
  • Anja Vladisavljević, novinarka (istraživački internetski portal Oštro)

 

Podijeli...