Osmi hrvatski biennale ilustracije – gostujuća izložba Galerije Klovićevi dvori

Posted on Posted in Likovni_obavijesti, Obavijesti, Studenti obavijesti

Od 12. do 22. listopada 2020. održat će se u Galeriji Knifer Odsjeka za vizualne i medijske umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku gostujuća izložba Galerije Klovićevi dvori iz Zagreba. Na izložbi će biti predstavljeni radovi s Osmog hrvatskog biennala ilustracije, nastali na temu Kako vidim budućnost. Sastavni dio Biennala čini i Međunarodni studentski projekt Kako vidim budućnost / How I See the Future, koji su pokrenuli studenti osječke akademije s Diplomskog studija Ilustracija pod mentorstvom izv. prof. art. Stanislava Marijanovića.

U galeriji Knifer bit će izloženo gotovo 60 radova autora izabranih putem natječaja Galerije Klovićevi dvori te 120 radova pristiglih na web stranicu studentskog projekta www.howiseethefuture.com. Studentski radovi će biti kontinuirano predstavljani putem projekcija.

Izložba će biti otvorena u ponedjeljak 12. listopada u 18 sati.

 

OSMI HRVATSKI BIENNALE ILUSTRACIJE

Međunarodna bijenalna izložba ilustracije koja se kontinuirano priređuje od 2006.g. zasniva se na dosadašnjem velikom odazivu umjetnica, umjetnika i suradnika na manifestaciju koja je sedam puta uspjela okupiti najbolje, a među njima brojne mlade autore bez objavljenih ilustratorskih radova. U pitanju je jedna od rijetkih, ako ne i jedina manifestacija koja im omogućava predstavljanje u renomiranom galerijskom prostoru, te u pratećem dvojezičnom katalogu.
Predviđeno sudjelovanje ilustratora iz brojnih zemalja na ovoljetnoj  izložbi trebalo je doprinijeti koncepcijskoj cjelini što se svake dvije godine prilagođava eventualnim trendovima u ilustraciji i dosezima prijašnjih manifestacija, a izostanak planiranih međunarodnih selekcija koji se ovoga puta, primjerice,  trebao održati uz potporu AC/E PICE odgođen je za deveto izdanje bijenala. Međutim, valja se prisjetiti da je na prvoj izložbi iz Hrvatske sudjelovalo 45 autora, a 55 iz inozemstva; na drugoj 46 iz Hrvatske i 82 iz inozemstva; na trećoj 49 iz Hrvatske i 49 iz inozemstva; na četvrtoj 53 iz Hrvatske i 53 iz inozemstva; na petoj 53 iz Hrvatske i 36 iz inozemstva, na šestoj 38 iz Hrvatske i 15 iz inozemstva, a na sedmoj 31 iz Hrvatske i 24 autora iz inozemstva, tako da uz svojevrsni rezime, razmišljamo o pregledanim tisućama radova brojnih autora iz cijeloga svijeta; među njima pronalazimo vrijedne umjetnike-ilustratore koji su se u rasponu od četrnaest godina (pro)našli na listi „neizabranih“ ili planiranih ili neostvarenih suradnji.
Prvu cjelinu  „Osmoga bijenala“ 2020. g. predstavljaju radovi autora iz Hrvatske i Slovenije, uz autore iz Južne Koreje i Ukrajine,  prispjeli na javni natječaj koji je, kao i do sad objavila Galerija Klovićevi dvori. Ovaj put pozvali smo umjetnice i umjetnike da pokušaju odgovoriti na pitanje „Kako vidim budućnost“. Između brojnih kreativnih ostvarenja prosudbena komisija u sastavu: Tisja Kljaković Braić, Isabella Mauro, Svebor Vidmar, uz kustosice Danijelu Markotić i Koraljku Jurčec Kos izabrala je najbolja i usklađena rješenja primjene osobnih autorskih poetika na zadanu temu, ne nužno vezana uz objavljene radove i podjele ilustracije na dječju, reklamnu, knjižnu i druge.
Obradovala nas je uspješna suradnja s Projektom Diplomskog sveučilišnog studija ilustracije s Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku pokrenutim pod naslovom “Kako vidim budućnost”, a preuzeli smo ga kao temu našeg natječaja. Prema riječima voditelja projekta, izv.prof.art. Stanislava Marijanovića činjenica je da mladi nasljeđuju svijet koji se nalazi u problematičnom stanju pun nepoznatih izazova, što uključuju radikalne klimatske promjene, eksploataciju prirodnih resursa, globalno naoružavanje i migracije, te eroziju temeljnih humanističkih vrijednosti. Studenti uključenih umjetničkih akademija iz Hrvatske i inozemstva putem vizualnog umjetničkog medija i prema osobnome senzibilitetu i mašti izrazili su viđenje predložene teme, a Akademija za umjetnost i kulturu razvijat će ga dalje, u Osijeku.

U Galeriji Knifer predstavljen je izbor radova izabranih putem javnog natječaja Galerije Klovićevi dvori te studentski radovi pristigli na web stranicu howiseethefuture.com Međunarodnog studentskog projekta Kako vidim budućnost / How I See the Future.

 

MEĐUNARODNI STUDENTSKI PROJEKT

KAKO VIDIM BUDUĆNOST / HOW I SEE THE FUTURE

Studenti Diplomskog sveučilišnog studija Ilustracija s Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, pod mentorstvom izv. prof. art. Stanislava Marijanovića, pokrenuli su Međunarodni studentski projekt Kako vidim budućnost / How I See the Future. Pozivi za sudjelovanje u Projektu upućeni su studentima s odsjeka ili studija likovnih, odnosno vizualnih umjetnosti na adrese stotinu akademija širom svijeta.

Tema projekta se temelji na spoznaji da mladi baštine svijet pun dosad nepoznatih, iznimno ozbiljnih problema i izazova, čije rješavanje zahtijeva radikalnu promjenu načina razmišljanja o budućnosti cijelog planeta te goleme napore i odricanja. Riječ je o klimatskim promjenama, bezobzirnoj eksploataciji svih resursa, ratnim ugrozama, migracijama, eroziji temeljnih humanističkih vrijednosti, opasnosti od sve većeg jaza između etabliranog naraštaja na odlasku i dolazećeg, koji će svoje mjesto morati tražiti u sasvim novim okolnostima… Kako je zamjetna neobična isključenost pa i pasivnost velikog broja mladih u oblikovanju svoje i zajedničke budućnosti, postavlja se pitanje što oni o svemu tome zapravo misle. Kako vide svoju budućnost? Kako vide svijet budućnosti?

Odgovore na ta pitanja zatražili smo od studenata vizualnih umjetničkih medija, koji su spremni, služeći se vlastitim senzibilitetom i maštom, zorno prikazati osobni pogled na budućnost.

Studentski radovi prikupljeni na web stranici howiseethefuture.com bit će sustavno predstavljani javnosti. Pozivi na sudjelovanje ciklički će se obnavljati, a kada Projekt akumulira više od 500 radova, oblikovat će se i digitalni, virtualni muzej.

Unatoč pandemiji koronavirusa do sada je na web stranicu howiseethefuture.com pristiglo preko 120 studentskih radova s 14 akademija. Evo njihovih autorica i autora:

Ambre Barre, Ajla Hodžić, Alice Charvet, Alojzij Gričnik, Ana Despot, Ana Dobrilović, Ana-Marija Dmitrović, Antonio Špernjak, Antun Sekulić, Azra Seferović, Barbara Ponebšek, Bartol Galović, Darko Petkovski, Davor Drčelić, Diana Mor, Dora Klanac, Dora Kralik, Elena Zaengerlei, Emily Martinšek, Emma Morison, Ena Vladika, Faustine Ricot-Druyer, Fran Rod, Gabrijela Višek, Grgur Hajdić, Héloïse Henry, Iva Japec, Iva Kostić, Iva Patek, Ivan Nikolić, Ivana Babić, Ivana Hristovska, Ivana Pjevac, Jeanne Quiviger, Jelena Vučković, Josipa Međugorac, Juliette Sauvage, Karla Zrinščak, Karmela Janković, Klara Badurina, Kristina Penava, Léna Saurel, Leo Pavlović, Lidija Zoldoš, Lolita Couturier, Lucija Jelić, Maëlle Réat, Maria Karra, Marija Vukotić, Marko Jelić, Marina Radačić, Martina Goričanec, Martina Krželj, Maud Martin, Mina Dechatre, Metka Knap, Mirna Marijanović, Mirta Vulelija, Monika Sinković, Nataša Takač, Nikolina Žabčić, Nikša Borovac, Petar Koši, Petra Bilaver, Petra Kovačić, Romain Grostabussiat, Sara Butković, Sarah Iva Vujin, Simon Roure, Sonia Cook, Sunčica Grđan, Tara Stanić, Tomislava Turčin, Valentine Choquet, Wingshan Wong, Yoann Kavege, Zoé Néollier

 

Podijeli...