2. Međunarodna umjetnička i znanstvena konferencija Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju

Posted on Posted in Obavijesti, Razno

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Akademija za umjetnost i kulturu

organizira i poziva Vas na

2. Međunarodnu umjetničku i znanstvenu konferenciju

Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju

Osijek, 2. i 3. prosinca 2021.g.

 

Pokrovitelj

Osječko-baranjska županija

Suorganizatori (abecednim redom)

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Centar za znanstveni rad u Vinkovcima

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku

Muzička akademija Univerziteta Crne Gore

Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Učiteljski fakultet Univerziteta u Beogradu

Partneri

Agencija za odgoj i obrazovanje

UNIMA Education, Development and Therapy Commission

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

English

Pozivno pismo

Prijavnica 2. konferencije Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju

 

Inkluzivne politike i prakse

Inkluzija, promatrana u najširem značenju, odnosi se na procese kojima se podržava participacija osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicama u kojima obitavaju ili djeluju. Želimo potaknuti znanstvenike i umjetnike različitih područja na istraživanja, propitivanja i promišljanja kakve su eksplicitne i implicitne politike vezane uz inkluziju, koliko su ostvarive ili pak ostvarene te kako egzistiraju u praksi umjetničkih, kulturoloških, znanstvenih, odgojno-obrazovnih, ali i svih drugih područja i životnih situacija koje određuju aktivnosti i djelovanja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. Fokusirajući se temom na politike i prakse inkluzije, potičemo na promišljanja o tome kamo se u budućnosti mogu usmjeravati, a s ciljem ostvarivanja veće ravnopravnosti i uključivosti osoba s invaliditetom u društvo na svim razinama i svim područjima. Iniciramo i pozivamo na istraživanja o odgojno-obrazovnoj stvarnosti kako općeg, tako i umjetničkog obrazovanja. Želimo stvoriti platformu za zajedničko sukreiranje ideja, proaktivno djelovati u poboljšanju statusa, uključivosti i izjednačavanju prava svih članova društva pod jednakim uvjetima. Očekujući znanstvene spoznaje i odgovore, a nadajući se i prikazima primjera dobrih praksi, nadamo se i konkretnim prijedlozima za buduće podržavajuće politike koje će i snažno utjecati na prakse s ciljem veće uključivosti osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u suvremeno društvo što će, nadamo se, pridonositi boljoj perspektivi, oblikovanju i organiziranju visoko inkluzivnog društva.

Podteme konferencije:

Implicitne i eksplicitne politike i prakse inkluzije

Politike i prakse inkluzije u umjetnosti

Politike i prakse inkluzije u kulturi

Politike i prakse inkluzije u umjetničkom obrazovanju

Politike i prakse inkluzije u općem odgoju i obrazovanju

Politike i prakse kreativnih terapijskih djelovanja

Politike i prakse inkluzije u različitim aspektima društva

 

Plenarni predavači:

 

Prof. dr. sc. Dejana Bouillet, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska

Izv. prof. dr. sc. Jerneja HerzogPedagoški fakultet Sveučilišta u Mariboru, Slovenija

Prof. dr. sc. Aldona VilkelieneVytautas Magnus University, Obrazovna akademija (Litva)

Dr. sc. Tihomir Žiljak, docent u miruPravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu

 

Organizacijski odbor:

prof. art. Tatjana Bertok-Zupković (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku), doc. dr. sc. Tatjana Ileš (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku), dr. sc. Snježana Barić-Šelmić, post.doc. (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku), Dunja Keža, studentica (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku), Snježana Lustig, dipl. učit. (Agencija za odgoj i obrazovanje), doc. dr. sc. Vedrana Marković (Muzička akademija Univerziteta Crne Gore), dr. sc. Antonija Matić (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku), izv. prof. dr. art. Ines Matijević Cakić (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku), mr. sc. Marta Nikolić (Učiteljski fakultet Univerziteta u Beogradu), Lucija Periš, ass. (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku), doc. dr. sc. Ksenija Romstein (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Osijek), Marko Sesar, umj. sur. (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku), Mirela Skelac, univ. spec. act. soc. (Agencija za odgoj i obrazovanje), doc. dr. sc. Ivana Stanić (Osječko-baranjska županija), doc. dr. sc. Tihana Škojo (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku), dr. sc. Mirna Sabljar, predsjednica (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku)

 

Programski odbor:

izv. prof. dr. sc. Jasmina Bećirović-Karabegović (Pedagoški fakultet Univerziteta u Sarajevu), doc. dr. sc. Amir Begić (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku), prof. dr. sc. Anica Bilić (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti), prof. dr. sc. Sanja Blagdanić (Učiteljski fakultet Univerziteta u Beogradu), prof. dr. sc. Dejana Bouillet (Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), doc. nasl. dr. sc. Davor Brđanović (Glazbena škola u Varaždinu), doc. nasl. dr. sc. Zlatko Bukvić (Centar za odgoj i obrazovanje T. Špoljar, Varaždin), prof. dr. sc. Silva Butković Soldo (Medicinski fakultet Osijek), doc. dr. sc. Biljana Činčurak Erceg (Pravni fakultet Osijek), prof. dr. sc. Ines Drenjančević (Medicinski fakultet Osijek), prof. dr. sc. Matjaž Duh (Sveučilište u Mariboru, Pedagoški fakultet), doc. art. Sanela Janković Marušić (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku), izv. prof. dr. sc. Jerneja Herzog (Sveučilište u Mariboru, Pedagoški fakultet), izv. prof. dr. art. Jelena Kovačević, univ. spec. art. therap. (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku), prof. dr. sc. Aksinja Kermauner (Pedagoški fakultet Univerza na Primorskem, Koper), izv. prof. dr. sc. Jasna Kudek Mirošević (Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), prof. dr. sc. Dražan Kozak (Strojarski fakultet, Sveučilište u Slavonskom Brodu), prof. dr. sc. Livija Kroflin (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku), izv. prof. dr. sc. Jelena Martinović Bogojević (Muzička akademija Univerziteta Crne Gore), prof. dr. sc. Haris Memišević (Pedagoški fakultet Univerziteta u Sarajevu), doc. dr. sc. Hrvoje Mesić (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku), izv. prof. art. Vuk Ognjenović (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku), prof. dr. sc. Siniša Opić (Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), izv. prof. dr. art. Jasmina Pacek, univ. spec. art. therap. (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku), prof. art. Mira Perić (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku), izv. prof. dr.sc. Krešimir Purgar (Akademija za Umjetnost i kulturu u Osijeku), izv. prof. art. dr. sc. Antoaneta Radočaj – Jerković (Akademija za Umjetnost i kulturu u Osijeku), prof. dr. art. Robert Raponja (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku), prof. dr. sc. Branka Rešetar (Pravni fakultet Osijek), izv. prof. dr. sc. Ilija Rumenov (Pravni fakultet Iustinianus Primus Sveučilišta Ćirila i Metoda u Skopju), prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku), doc. dr. sc. Ana Sarvanović (Učiteljski fakultet Univerziteta u Beogradu), izv. prof. dr. sc. Jasna Šulentić Begić (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku), prof. dr. sc. Kristina Urbanc (Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

 

Oblici sudjelovanja na konferenciji:

  • usmena izlaganja (trajanje izlaganja 15 min i 5 min diskusije)
  • koncerti, izložbe
  • panel-diskusije
  • prikazi dobre prakse rada osoba s invaliditetom
  • pokazne radionice (trajanje radionice do 45 min)
  • poster prikazi

 

Službeni jezici konferencije: hrvatski i engleski

 

Kotizacija:

Sudionici s izlaganjem 500,00 kn / 70,00€

Studenti poslijediplomskih studija 400,00 kn / 60,00€

Sudionici bez izlaganja 300,00 kn / 40,00€ (broj je sudionika ograničen)

Osobe s invaliditetom ne plaćaju kotizaciju.

Kotizacija uključuje sudjelovanje na konferenciji, prisustvovanje na svim događanjima, promotivne materijale konferencije, okrjepu tijekom konferencije.

Uplatu kotizacije potrebno je izvršiti do 1. 11. 2021. na: Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, K. P. Svačića 1f, Osijek

IBAN: HR7323600001102689236 OIB:60277424315

U opisu plaćanja molimo navesti: Kotizacija za sudjelovanje na konferenciji, ime i prezime osobe za koju se plaća kotizacija i OIB.

Rok za slanje sažetka na hrvatskom i engleskom jeziku: do 15. 10. 2021.

Obavijest o prihvaćanju sažetaka: do 20. 10. 2021.

Rok za slanje cjelovitog rada: do 2. 2. 2022.

Radovi poslani izvan roka neće biti uzeti u obzir za recenziranje i objavu.

Pozitivno ocijenjeni radovi bit će objavljeni u zborniku radova koji će se izdati u rujnu 2022. Autori radova dobit će primjerak zbornika.

 

Kontakti za komunikaciju:

dr. sc. Mirna Sabljar (msabljar@aukos.hr; tel: 098 585 742)

izv. prof. art. Tatjana Bertok-Zupković (tatjanabz@email.t-com.hr; tel: 099 264 0682)

doc. dr. sc. Tatjana Ileš (tatjana.iles@gmail.com; tel: 098 811 909)

 

 

Elektroničke adrese konferencije na koje se dostavljaju prijave:

konferencija.osi@aukos.hr

konferencija.osi@gmail.com

 

VAŽNE NAPOMENE:

Predviđeno je održavanje konferencije u kontaktnom obliku.

U slučaju izrazito nepovoljne epidemiološke situacije organizatori zadržavaju pravo promjene načina održavanja konferencije.

U slučaju izrazito nepovoljne epidemiološke situacije organizatori zadržavaju i pravo promjene datuma održavanja konferencije.

Svi prijavljeni sudionici bit će pravovremeno obaviješteni o možebitnim promjenama, a obavijest će biti objavljena i na službenoj mrežnoj stranici Konferencije na mrežnoj stranici Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Predviđeni datumi dostavljanja radova i predviđeni rokovi publiciranja zbornika radova neće se mijenjati bez obzira na epidemiološku situaciju i možebitne promjene datuma i načina održavanja konferencije.

 

 

1. Međunarodna umjetnička i znanstvena konferencija Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju

Podijeli...